Trenutno se predvaja:
16. september 2018 ob 10:37Novice

Na evropskem prvenstvu v natančnosti pristajanja z jadralnimi padal v Kobaridu več kot 100 tekmovalcev

V Kobaridu se začenja evropsko prvenstvo v natančnosti pristajanja z jadralnimi padali. Po lanskem svetovnem pokalu je to največji dogodek za jadralce padalce v Sloveniji v zadnjem desetletju.
jadralna padala
Kobarid in Dolina Soče sta že dolgo uveljavljeni destinaciji za jadralne padalce. Tu se je od začetka devetdesetih let pa do danes zvrstilo blizu 100 tekmovanj, tudi tistih najvišjega ranga. Foto: Mojca Dumančič

V ženski, moški in ekipni kategoriji se bo ves teden do prihodnje sobote merilo več kot 100 tekmovalcev. Za organizacijo evropskega prvenstva skrbita kobariško društvo Adrenalin in Klub jadralnih padalcev Krokar iz Železnikov v sodelovanju z Letalsko zvezo Slovenije, Občino Kobarid, Fundacijo Poti miru v Posočju in Zavodom za turizem Dolina Soče.

Konkurenca ne bo lahka, saj sta med tekmovalci tudi aktualni svetovni prvak v tej disciplini Cvetan Tzolou iz Bolgarije in svetovni podprvak Matjaž Sluga iz Rimskih Toplic, ki bo branil tudi naslov evropskega prvaka.

''Sam pristanek je malce lažji kot na drugih tekmah, ampak to pomeni, da je tudi za sotekmovalce in konkurente, tako da to še nič ne pomeni. Je pa tako, da vsaj reprezentance, ki imajo načrte za visoke uvrstitve, pridejo en teden prej. Mi pa gremo kakšna dva dneva prej, to je recimo dovolj za spoznavanje terena.''

Vzletišče bo na Ozbenu blizu Drežnice, ki ga je domače društvo Adrenalin v sodelovanju s kobariško občino uredilo in registriralo pred dvema letoma, za gledalce pa bo atraktivna predvsem ciljna točka na travniku za bencinskim servisom v Kobaridu. Za stopničke bodo odločali centimetri, še pravi Sluga.

Da so v Slovenijo pripeljali evropsko prvenstvo, je velik dosežek, pravi predsednik Kluba jadralnih padalcev Krokar iz Železnikov in direktor tekmovanja Igor Eržen. Že do kandidature namreč ni lahko priti.

''Na vsako tekmovanje svetovnega ali pa evropskega prvenstva je od šest do osem kandidatur. Tu mislim, da je lokacija primerna, tudi vreme je super. Večina pilotov ta teren že dobro pozna in mislim, da je super, da smo lahko to tekmo sem pripeljali.''

Predstavlja pa organizacija tudi zajeten finančni zalogaj, težak kakšnih 40 tisočakov.

Mariša Bizjak


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki