Trenutno se predvaja:
25. december 2016 ob 19:53Novice

Bo Splošna bolnišnica Izola dobila novo ime ali ne?

Po grozljivem dogodku v izolski bolnišnici, ko sta ugasnili dve življenji, se je pojavila pobuda za preimenovanje te ustanove v Bolnišnico Guillerma Martineza - v čast pokojnemu zdravniku. Do danes svet zavoda o tem še ni odločal.
Izolska bolnišnica
Od kolegov tragično preminulega zdravnika Guillerma Martineza je prišla pobuda, da bi bolnišnico preimenovali po njem. A v vodstvu bolnišnice menijo, da je v bolnišnici bilo in je zaposlenih še veliko ljudi, po katerih bi se bolnišnica upravičeno poimenovala. Foto: BoBo

Konec avgusta je tako slovensko kot tujo javnost pretresla vest o strelskem pohodu v Splošni bolnišnici Izola, v katerem so življenje izgubile tri osebe. Policista in priznanega urologa je ubil policiji že znan 68-letni domačin in si nato sodil sam. Drugi ranjeni policist je preživel, k sreči pa drugih žrtev ni bilo niti med številnimi obiskovalci, ki so dogajanje prestrašeno opazovali. Avgusta so tako policijske in zdravniške vrste izgubile kolega, ki sta bila predano v službi ljudi.

V ponedeljek, 22. avgusta, se je v zgodnjih popoldanskih urah 68-letni Darko Gregorič odpravil proti izolski bolnišnici z jasnim namenom. Policisti so v preiskavi ugotovili, da je umor zdravnika načrtoval in se pripravljal tudi na lastno smrt. Pod streli pištole je najprej omagal priznani urolog mehiškega rodu Luis Guillermo Martinez Bustamante. Druga žrtev, policist Ivo Žnidarčič, se je na kraju nahajal zgolj naključno in je skušal tragedijo preprečiti. V bolnišnici in pred njo, kjer je storilec ranil še enega policista, je zavladala panika.

Storilec je bil po pričevanjih znancev nezadovoljen s potekom zdravljenja, ki pa je bilo, kot so ugotovili po pregledu dokumentacije, ustrezno. Predstojnik oddelka za kirurgijo Mladen Gasparini je pretresen po dogodku, med drugim, pozval: »Moramo spet vzpostaviti partnerstvo: zdravniki, medicinski kader in pacienti, vsi skupaj. Nihče od nas si ne želi iti v ambulanto s strahom, kaj se bo zgodilo z naslednjim pacientom. Ali bom prišel ven iz ambulante živ ali ne.«

Sodelavci obe žrtvi opisujejo z istimi besedami: prizadeven, nasmejan in dobrosrčen. Žnidarčič ni bil le zgleden policist, bil je tudi navdušen kolesar in maratonec. Bustamante pa je s svojim raziskovalnim duhom spodbujal k sodobnim medicinskim prijemom in kot član Evropske zveze za urologijo pomembno prispeval k projektom izobraževanja mladih urologov. V dneh po tragediji se je v javnosti oblikovala pobuda, da bi izolsko bolnišnico poimenovali po njem. Direktor Radivoj Nardin: »Zadeva je bolj široka, moje osebno mnenje pa je, da je v Splošni bolnišnici Izola bilo kar nekaj ljudi, ki so vse svoje življenje in delovanje pustili bolnišnici in je potrebno zato primerno pretehtati, komu, če in katero ime dati.« Svet zavoda o tem sicer še ni odločal.

Mateja Brežan


Zadnji prispevki