Trenutno se predvaja:
14. september 2017 ob 14:19Novice

Dež ni pokvaril trgatve

Kleti prevzemajo pričakovane količine grozdja. Tako je tudi na Vipavskem, kjer vinogradniki očitno zaupajo novim lastnikom Agroinda. Drugje so odkupne cene višje od lanskih.
trgatev goriška brda, gornje cerovo
Foto: arhiv Radia Koper

Na Primorskem je trgatev trenutno približno na polovici. V največji slovenski kleti, v Goriških brdih, so že potrgali večino belih sort, konec tedna bodo začeli trgati rebulo, prihodnji teden še merlot, zatem pa kabernet sovinjon. Klet je doslej prevzela 3.000 ton grozdja, ki je navkljub ne najbolj ugodnemu vremenu zdravo. Skupno načrtujejo letos 6.000 ton.

Dobro polovico so potrgali tudi v kleti Vinakoper, kjer pričakujejo 3.500 ton grozdja, kar je nekaj manj od pričakovanega. Je pa zato kakovost zelo dobra.

Prav tako so s trgatvijo zadovoljni v vipavskem Agroindu, ki so ga v stečajnem postopku kupili Avstrijci in v roku že plačali kupnino v višini 2,4 milijona evrov. Dnevno od kmetov prevzemajo grozdje, kar dokazuje zaupanje v novega lastnika. Doslej so odkupili 1.400 ton, končna številka se bo gibala okrog 2.000 ton. Vinogradnikom 20 odstotkov dogovorjene odkupne cene plačajo ob prevzemu, razliko bodo mesečno poravnavali od novembra dalje.

Sicer pa so odkupne cene grozdja letos dvignili tako v koprski (za 20 odstotkov) kot v briški kleti (za 25 odstotkov). Želijo namreč, da grozdje ostane, kjer je bilo pridelano.

Prispevek Ingrid Kašca Bucik:


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki