Trenutno se predvaja:
19. december 2017 ob 13:23Novice

Izkušeni trenerji konjev niso zadovoljni z razvojem Lipice

Po njihovem mnenju klasične lipiške šole jahanja ne morejo voditi tuji trenerji. V Kobilarni Lipica menijo, da je osvežitev nujna.
Foto: BoBo

Treningov lipiške klasične šole jahanje ne morejo voditi tuji trenerji, ki ne poznajo prvin te šole, opozarjajo nekdanji in zdajšnji lipiški trenerji. Na ta način se lahko uniči lipiška šola, ki so jo gradili več desetletij. Pristojni v Lipici pa odgovarjajo, da na treningih ohranjajo vse elemente lipiške šole; ker pa je v zadnjih letih nazadovala, jo je treba spremeniti.

Klasično šolo jahanja so v Lipici razvijali več desetletij. Pri tem so sodelovali tudi tuji trenerji, ki so na tem področju veljali za nesporne avtoritete, je poudaril nekdanji glavni trener Stojan Moderc. Glede na razvoj v zadnjem času pa je napovedal: "Če bodo to nadaljevali, bo to uničenje Lipice, uničenje podobe, visoke šole jahanja in drugega."

Po uspehu na svetovnem prvenstvu so namreč v Lipici oktobra podpisali enoletno pogodbo s francoskim trenerjem Benjaminom Aillaudom, vredno 200.000 evrov. Prvi rezultat je prenovljena predstava, glavni lipiški trener pa je že mesec dni na dopustu.

Vodja konjereje v Lipici Klemen Turk je ocenil: "Z istim načinom dela se vsekakor ne da spremeniti nečesa na bolje. Treba je dati možnost tudi mlajšim, da se razvijejo, da naredimo novo ekipo, ki bo v prihodnje delovala v Kobilarni Lipica."

18 lipicancev je zaradi neprimernega treninga poškodovanih, opozarjajo nekdanji trenerji. Klemen Turk pa odgovarja: "Večina teh živali je poškodovanih že dlje časa, gre za kronične poškodbe. Pregledali smo tudi podatke iz prejšnjih let iz istega obdobja in število poškodovanih ni naraslo glede na prejšnja leta."

Ta pot razvoja konjeništva v Lipici ni prava, direktorica Lorela Dobrinja naj zato odstopi, dodaja nekdanji trener Iztok Humar. Za zaščito klasične dresure predlaga ustanovitev lipiške akademije jahanja in pojasnjuje: "Da ne bi prevečkrat prekoračili tiste meje, ki se zelo pogosto dogaja v dresuri, ko lahko sam trening izpade kot mučenje živali."

V Lipici pa pravijo, ustanovite akademije zaenkrat ni v načrtu, prej je treba na področju konjeništva vzpostaviti temelje.

Prispevek Irene Cunja:


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki