Trenutno se predvaja:
9. april 2017 ob 12:10Novice

Konoplja v lekarnah

Po novem bodo lahko bolniki na zdravniški recept namesto ekstraktov oziroma kapljic dobili tudi posušene rastlinske dele, ki jih bodo lahko kadili.
false
List konoplje. Foto: arhiv MMC RTVS

Do zdaj so bolniki v lekarnah na zdravniški recept, samoplačniško, lahko dobili sintezne izvlečke konoplje, odslej pa bodo lahko tudi vršičke konoplje in cvetove. Konopljo so z novo vladno uredbo premaknili iz prve v drugo skupino prepovedanih drog in tako omogočili uporabo konoplje v medicinske namene. Konoplja se v medicinske namene med drugim že uporablja v nekaterih državah, na primer v ZDA, Kanadi, na Nizozemskem, v Avstriji, Španiji, na Portugalskem. V Sloveniji poteka tudi študija o vplivih medicinske konoplje na zdravljenje epilepsije pri otrocih.

V Sloveniji je bilo že doslej izjemoma omogočeno zdravljenje z zdravili iz konoplje. Zdravniki so zdravila iz konoplje predpisali le v primerih, ko jih niso mogli zdraviti z drugimi. Vršilka dolžnosti direktorice Obalnih lekarn Koper Katja Gombač Aver je pojasnila: "Do sedaj smo imeli na razpolago ekstrakte, tako da smo v lekarnah izdelovali magistralne pripravke s THC in CBD, seveda predpisane na bel recept oziroma za otroke tudi v breme zdravstvenega zavarovanja."

Pozitivne učinke konoplje so zdravniki opazili predvsem pri paliativni oskrbi, pri bolnikih, ki imajo raka, epilepsijo, multiplo sklerozo.

Nova uredba omogoča drugačen način jemanja zdravila, je povedal farmakolog Gorazd Drevenšek: "To dejansko pomeni, da bodo uporabniki, ki raje kadijo, kot uživajo kapljice, lahko kadili. Gre predvsem za akutna bolečinska stanja."

Predpisovanje konoplje od zdravnikov terja nova znanja. V okviru zbornice je že potekalo prvo izobraževanje, kajti upoštevati bodo morali posameznikovo odzivnost, je dodal Drevenšek: "Pri nekaterih bolnikih ima konoplja protibolečinski učinek zelo zgodaj, pri nekaterih pa je potrebna kar večja koncentracija. To pomeni, da morajo zdravniki spremljati oziroma titrirati do odmerka, pri katerem dosežemo terapevtski učinek."

Standardizirane vršičke in cvetove konoplje bodo lekarne naročale iz tujine, uredba namreč ne določa pridelave in predelave konoplje v medicinske namene v Sloveniji. Uredba pa ne spreminja rekreativne uporabe konoplje. Uporaba konoplje ni kazniva, manjša posest za lastne potrebe je prekršek. Kaznuje se pridelava, preprodaja, organiziran kriminal na tem področju.

Prispevek Vesne Potočar Godnič:


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki