Trenutno se predvaja:
22. maj 2017 ob 17:03Novice

Koper nasprotuje zakonu o drugem tiru

Mestni svet je ob odsotnosti predstavnikov SMC soglasno podprl deklaracijo, v kateri podpira razpis referenduma in zahteva gradnjo nove dvotirne proge.
Izredna seja sveta Mestne občine Koper, na kateri so sprejeli deklaracijo o drugem tiru železniške proge Divača-Koper. Foto: Facebook/eKoper
Izredna seja sveta Mestne občine Koper, na kateri so sprejeli deklaracijo o drugem tiru železniške proge Divača-Koper. Foto: Facebook/eKoper

Koprski mestni svet je soglasno sprejel deklaracijo o drugem tiru med Divačo in Koprom. Z njo nasprotuje uveljavitvi zakona o izgradnji in podpira zahtevo za razpis referenduma. Svetniki SMC se izredne seje niso udeležili, za deklaracijo pa so glasovali tudi tisti svetniki, ki so praviloma kritični do potez župana. Ta je svoje mnenje povedal tudi predsedniku vlade.

Koprski župan Boris Popovič meni, da je zakon o drugem tiru škodljiv. Kritičen je do podjetja 2tdk in do vloge Madžarov. Izračunal je, da bi lahko naša država sama zgradila drugi tir za manj kot 500 milijonov evrov. Na očitke o politizaciji vprašanja odgovarja: ne rušimo vlade Mira Cerarja. Temu je popoldne predstavil svoje videnje, a je skoraj v isti sapi povedal: "Če bo vztrajal pri zakonu, je treba zrušiti to vlado, ker to je škodljivo."

Svetniki SMC se seje protestno niso udeležili, saj menijo, da občinski svet nima pristojnosti, da bi odločal o podpori referendumskemu vprašanju.

Čeprav je DeSUS kot koalicijski partner zakon podprl, je občinska svetnica te stranke Milojka Lahajnar Špacapan glasovala za deklaracijo, torej proti zakonu, in dejala: "Obstoječi zakon, ki ga je vlada sprejela, ni primeren ne z vidika stroškov ne z vidika tehnološke rešitve za dolgoročni razvoj te države."

Deklaracijo so podprli vsi prisotni svetniki, tudi tisti, ki županu praviloma nasprotujejo. Polka Boškovič je vseeno dodala: "Ne zdi se mi pravilno, da z deklaracijo odločamo o vprašanju referenduma. To je stvar posameznika, eden od temeljev demokracije. V tem primeru bi morali podpreti tudi deklaracijo ali pa referendum o tem, ali bomo podaljšali prvi pomol."

Svetniki so podprli nujnost gradnje dvotirne proge ter ukinitev sedanje, ki poteka pod Kraškim robom.

O drugem tiru so govorili tudi v državnem zboru. Izmenjava stališč med največjo opozicijsko SDS in predsednikom vlade Mirom Cerarjem tudi tokrat ni prinesla skupnih pogledov.

Prispevek Tjaše Škamperle:


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki