Trenutno se predvaja:
24. september 2017 ob 12:56Novice

Mladi na Obali se srečujejo z najslabšimi najemniškimi razmerami

Slovenija sodi med države v EU, kjer mladi najdlje ostajajo pri starših.
false
Kulturno izobraževalno društvo Pina se je poglobilo v stanovanjske probleme mladih na Obali. Ena od ugotovitev je, da je mladih do 35 let starosti, ki imajo lastniško ali solastniško stanovanje, manj kot 5 odstotkov.

Poudarki

  • Slovenska mladina je v samem vrhu lestvice evropskih držav, kjer se mladi najtežje odpovejo udobju "hotela mama". V povprečju ostajajo doma do 30. leta. Med razlogi za to, da mladi težko prerežejo popkovino so, poleg življenjskih navad, predvsem pomanjkanje rednih služb, in s tem povezanih težav pri nakupu ali najemu še vedno razmeroma dragih nepremičnin.

Kulturno izobraževalno društvo Pina je sestavilo delovno skupino, ki je prikazala podroben prerez stanovanjske problematike mladih v obalnih občinah. Med drugim so ugotovili, da mladi do 35 let kot lastniki ali vsaj polovični solastniki stanovanj v obalnih občinah ne predstavljajo niti 5 odstotkov vseh lastnikov in solastnikov.

Naša sogovornica Melisa Cerič dela in samostojno skrbi zase že 10 let, kljub temu nima stalne zaposlitve. 10 let plačuje več sto evrov mesečno za stanovanje, a stanovanja nima. In če ne zadene na loteriji ali dobi stalne zaposlitve, bo tako še naslednjih nekaj let. Pri 30-ih mnogi mladi, pa naj si še tako želijo in se trudijo za to, še vedno nimajo varne osnove. »Vsa dela, ki sem jih imela do zdaj niso omogočila tega, da bi si lahko privoščila eno stanovanje. Če živiš v najemu si dolžan plačat vsak mesec neko določeno najemnino. Če sem sposobna plačevat to, zakaj nisem sposobna plačevat kredita na primer. Banke so glede tega totalno nefleksibilne.«
Koper je študentsko in turistično mesto, zato je najem za daljše obdobje velikokrat pod vprašajem. Kulturno izobraževalno društvo Pina se je poglobilo v problematiko mladih, k sodelovanju so povabili različne sogovornike iz obalnih in hrpeljsko-kozinske občine, pogovarjali so se s predstavniki Družbe za terjatev bank in pripravili tudi rešitve, pove Kaja Cunk iz društva Pina: »Da bi z enkratnimi subvencijami Mestna občina Koper spodbudila nakup starih nepremičnin v obalnem zaledju. Da bi Občina Hrpelje-Kozina ponudila družinam, ki se tam preselijo, enoletno rento za vsakega otroka in da bi Občina Ankaran kot zelo stara občina, poseben stanovanjski fond izključno mladim.«
V tokratnem razpisu za neprofitno stanovanje za koprsko in ankaransko občino imajo prednost mladi do 35 let. Mlade pa bi radi obdržali, in tja tudi privabili, v hrpeljsko-kozinski občini. Pomagali jim bodo s subvencijo. Ta bo znašala vsaj 2000 evrov, s točkovanjem pa lahko mladi dobijo tudi več kot 3000 evrov.

Vesna Potočar Godnič


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki