Trenutno se predvaja:
4. september 2017 ob 10:47Novice

Ni več banke, ki bi sledila potrebam gospodarstva na Goriškem

Komentar ob napovedi Nove kreditne banke Maribor, da bo v Novi Gorici bistveno zmanjšala število zaposlenih.
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Nova kreditna banka Maribor bo v Novi Gorici v letu dni bistveno zmanjšala število zaposlenih, kar posledično zagotovo pomeni tudi manj pristojnosti izpostave, ki sicer predstavlja 30-odstotni delež v celotni banki. Zaskrbljenosti zaposlenih sledi tudi ogorčenje širšega okolja. Nova Gorica namreč izgublja še eno pomembno področje.

Na Novogoriškem je veliko različnih bank, a zgodovina sedanje Nove KBM je nekoliko posebna. Do leta 1995 je namreč v Novi Gorici delovala samostojna Komercialna banka, ki je servisirala tako rekoč celotno gospodarstvo severnoprimorske pokrajine. Zatem pa je prišlo do sicer uradno združitve z Novo KBM, ki pa je v bistvu pomenila pripojitev. Organizacijsko je v Novi Gorici začelo delovati Področje NKBM, ki je še v naslednjih letih ohranilo vitalne pristojnosti in s tem tudi obdržalo dobršen del komitentov.

Do drastičnih sprememb je prišlo z reorganizacijo NKBM v letu 2013, ko je novogoriško področje izgubilo izvršnega direktorja in tudi pomembne pristojnosti. Negodovanja med gospodarstveniki in podjetniki je bilo veliko, saj v Novi Gorici niso imeli pristojnega sogovornika predvsem na področju kreditiranja. Prenekateri so zato tudi zamenjali banko. Nič narobe, saj banka ni objekt čustvene navezave, vsak pač izbere najugodnejšega ponudnika.

V novogoriškem primeru NKBM pa gre morda za nekaj več, po napovedih, za izgubo velikega števila delovnih mest. Zaposleni, in tudi občina, so skušali vodstvu banke predočiti nesprejemljivost načrtovanega, vendar brez uspeha. Le-to namreč potezo pojasnjuje s potrebno centralizacijo, ki pa je ob današnji tehnologiji za lase privlečena in vzbuja sum po skritih scenarijih.

Napoved novogoriškega župana, da bo občina z Novo KBM prekinila vse pogodbe, gre razumet kot poskus pritiska na upravo, da si premisli. Gospodarstvo bo zagotovo sledilo boljšim pogojem poslovanja in se zato preusmerilo na katero od drugih bank. Končno pa bi to lahko pomenilo, da bi ob napovedanem zmanjšanju števila zaposlenih službo izgubili tudi preostali. Sklenem tako: časi se spreminjajo, v njih pa se je izgubila tudi vsakršna sled za eno ključnih finančnih institucij, ki je sledila potrebam regijskega gospodarstva.

Ingrid Kašca Bucik.


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki