Trenutno se predvaja:
18. december 2016 ob 10:39Novice

Nove investicije v Izoli: gradili bodo heliport

Splošna bolnišnica Izola je obdobje zadolženosti in slabe likvidnosti, kot vse kaže, pustila za sabo. Vodstvo napoveduje novo obdobje razvoja bolnišnice.
Izolska bolnišnica
Izolska bolnišnica je bila v minulih letih med najbolj kritičnimi, kar se tiče financ. Zdaj pa so se, kot kaže, rešili rdečih številk in napovedujejo novo obdobje investicij. Foto: BoBo

V Splošni bolnišnici Izola so finančno likvidnost v nekaj letih uspeli stabilizirati. Zadnji pregled finančnega poslovanja, s katerim se je ta teden seznanil tudi svet zavoda SBI, kaže, da bo bolnišnica to leto zaključila s pozitivnim izidom. Plan prihodkov so že konec oktobra presegali za 3 odstotke. Odprtih je takrat ostalo še 500.000 evrov zapadlih obveznosti dobaviteljem, nekaj izpada pa bo še zaradi neuresničenega ambulantnega program in po pogodbi z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije prekoračenega predvidenega delovnega načrta na drugih oddelkih. Redno odplačujejo mesečne obveznosti, nekoliko zamujajo s plačilom dobaviteljem, a, kot je zagotovil direktor Radivoj Nardin, pogodbenih obveznosti ne kršijo.

Novo leto prinaša predvsem zaključek že začetih vlaganj in nove naložbe v bolnišnično opremo

Predvideni program bodo izpeljali, nekaj zaostanka je v ambulantnem delu, bistveno pa program presegajo pri dejavnosti kirurgije in s slikanjem z magnetno resonanco ter CT-jem. Prav nov CT aparat je eden od treh, ki jih bolnišnica v tem trenutku najbolj potrebuje. Poleg njega še angiograf, ki si ga zdaj deli z Medicorjem, in gama kamero, s katero iščejo sledi raka na kosteh. Svet zavoda se je z upravičenostjo nakupa ali najema že seznanil.

V letošnjem letu so prenovili bolnišnično lekarno, v kratkem bodo zagnali novo dejavnost sterilizacije in v pritličju uredili prostore za nove ambulante, pojasnjuje direktor Radivoj Nardin in s tem napoveduje novo obdobje razvoja bolnišnice: »Dobili smo gradbeno dovoljenje za izgradnjo heliporta in upam, da ga bomo zdaj v naslednjih dveh letih nekako zgradili. Po tem letu bomo naredili projekte za novo hemodializo, ki je sedaj v kritičnem stanju, in upamo, da v naslednjem letu in pol bo tudi zgrajena."

Medtem ko so pomanjkanje perila in podobnega materiala rešili, ostaja odprto še vprašanje nabave novih 250-ih bolniških postelj. Neizbrani na razpisu so se namreč pritožili in postopki tečejo. Če drugače ne bo šlo, bodo razpis ponovili.

Mateja Brežan


Zadnji prispevki