Trenutno se predvaja:
16. oktober 2018 ob 14:05Novice

Računsko sodišče: ministrstvo je glede upravljanja pristaniške infrastrukture neučinkovito

Revidiralo je leti 2015 in 2016, ko je Luko Koper vodila lani razrešena uprava Draga Matiča, njeno poslovanje v tem času so revizorji ocenili kot delno učinkovito.
Luka Koper
Računsko sodišče je ugotovilo, da poslovanje ministrstva pri zagotavljanju pogojev za učinkovito upravljanje pristaniške infrastrukture na območju koprskega tovornega pristanišča ni bilo učinkovito. Foto: Radio Koper/Alan Radin

Poročilo revizije računskega sodišča se bere kot kaj vse bi moralo ministrstvo storiti, pa ni. Ministrstvo v letih 2015 in 2016 ni zagotovilo strokovnih in pravnih podlag za upravljanje pristaniške infrastrukture. Ni predlagalo sprememb Uredbe o upravljanju koprskega pristanišča. Še vedno ni uspelo urediti zemljišč v pristanišču, saj so lastniki tako Luka Koper in Mestna občina Koper kakor tudi druge pravne in fizične osebe. Ministrstvo ni sprejelo pristaniškega reda in ni predpisalo pogojev za uporabo pristanišča pri opravljanju drugih dejavnosti. S Petrolom ni uredilo razmerij glede pretovora naftnih derivatov.

In dalje: ni ustrezno pregledovalo in potrdilo dokumentov, ki se nanašajo na investicije in vzdrževanje pristaniške infrastrukture. Za dve leti je izračunalo za skoraj 300.000 evrov prenizko koncesijsko dajatev.

Luka Koper je bila po mnenju revizorjev pri upravljanju delno učinkovita. Ena od kritik leti na skromno izvedbo vzdrževanja pristaniške infrastrukture, ki ga je zaupala svojemu podjetju INPO. Ministrstvo, ki ga je vodil Peter Gašperšič, se ni odzivalo na opozorila luške uprave, naj nekatere zadeve uredi. Spomnimo, da je lani razrešeni Drago Matič večkrat povedal, da se v Ljubljani na njihova opozorila ne odzivajo in da vloge za izdajo soglasij ter dovoljenj rešujejo prepočasi ter v škodo Luki.

Po mnenju revizorjev je edina učinkovita v svojih nalogah Uprava za pomorstvo. Vse strani morajo Računskemu sodišču pripraviti odzivno poročilo ter napovedati, kako bodo nepravilnosti odpravile. Veliko razlogov torej za srečanje med ministrico in luško upravo, ki se kljub povabilu iz Kopra še ni zgodil.

Tjaša Škamperle


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki