Trenutno se predvaja:
19. september 2016 ob 12:40Novice

Školjke klapavice iz Tržaškega zaliva so neužitne

Vseh deset školjčišč v Tržaškem zalivu je, tako kot tri v Sloveniji, zaprtih. Školjke klapavice so neužitne, saj so v njih našli previsoke vrednosti lipofilnih toksinov. Na italijanski strani škoda dosega že 700 tisoč evrov.
školjščišče strunjan
Kdaj bodo školjke spet primerne za uživanje, ni znano. Foto: Krajinski park Strunjan

Na gojiščih od Lazareta lučaj pred južno mejo s Slovenijo vse do Devina in Tržiča na Goriškem školjke ostajajo v morju. V rednih tedenskih analizah so inšpektorji deželne agencije za varstvo okolja ARPA našli toksine, ki jih povzročajo alge in to dvakrat več od dovoljene vrednosti. Gre za pojav, ki se ciklično ponavlja zadnjih deset let, pravi odgovorni za nadzor kakovosti morskih voda Luigi Del Zotto: »To se običajno dogaja ob koncu poletja ob cvetenju alg, ki v klapavicah povzročajo nastanek lipofilnih toksinov. Ti toksini lahko pri ljudeh povzročajo slabosti, prebavne težave, tudi diarejo in povišano telesno temperaturo.«

Razmnoževanje alg povzročiteljic opisanih težav spodbujajo visoke temperature zraka in visok pritisk ter sončni žarki ob mirnem morju. Tako ne preseneča, da so zaprta tudi vsa tri slovenska školjčišča pred Debelim rtičem, Strunjanom in Sečo. »Morje je odprt sistem, zato imajo enake težave na italijanski in slovenski strani, medtem ko Hrvati trdijo, da za enkrat nimajo teh problemov,« je še povedal Del Zotto.

Tržaški konzorcij za marikulturo škodo ocenjuje na 700 tisoč evrov. Domače neužitne klapavice že nadomeščajo španske školjke.

Mirjam Muženič


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki