Trenutno se predvaja:
16. julij 2016 ob 16:56Novice

Školjke naj bi gojitelji kmalu prodajali brez posrednikov

Na slovenskih školjčiščih veljajo strožji pogoji kot nekaj metrov stran, v Italiji ali na Hrvaškem. Sprememba bi gojiteljem prinesla več zaslužka.
Gojišče školjk. Foto: Tjaša Škamperle.
Gojišče školjk. Foto: Tjaša Škamperle.

Slovenski gojitelji školjk težko pričakujejo uradno spremembo statusa gojišč, ki bi pomenila, da bi lahko te morske sadeže prodajali neposredno - ne le prek trgovcev na debelo s čistilno napravo.

Slovensko morje ima zdaj t. i. status B, medtem ko imajo sosedje - tako na italijanski strani Tržaškega zaliva kot pri Kanegri - status A in zato manj stroga pravila glede prodaje školjk.

Školjkarji morajo za gojišča pridobiti koncesijo države. Med večjimi koncesionarji oziroma najemniki morskih polj je Izolan Mitja Petrič, ki pravi, da ima prav v poletnih dneh največ dela: "Za nas je to obdobje norišnica. Večino dni vstajam ob treh zjutraj in končam nekje ob desetih zvečer. Zdaj imamo glavno prodajo školjk. Strank je dosti, vse imajo različne zahteve. Na morju je treba narediti vse, ne samo za prodajo, ampak tudi redno vzdrževanje gojišč."

V zadnjih letih ga veselijo spremembe, ki jih opaža v morju: "Leščurjev je več, kot jih je bilo, ko sem bil otrok. Spet so se pojavili morski ježki, ki so kazalnik čiste vode. Nam se rodi veliko več mladic klapavic, bolj so mesnate."

Školjkarji to poletje pričakujejo tudi birokratsko spremembo. Naše morje oziroma školjčišča v njem imajo status območja B - to pomeni, da morajo školjke pred prodajo na trg skozi postopek čiščenja.

"Takoj čez mejo, 70 metrov od mojih gojišč, imajo Italijani cono A, in na Hrvaškem, v Kanegri, imajo cono A, mi pa imamo cono B, kar je popoln nesmisel. Zdaj smo z veterinarsko fakulteto naredili enoletni projekt, ko smo vsak teden vzorčili in vzorci so bili v redu," je dejal Petrič in pojasnil, da bodo lahko po spremembi školjke prodajali tudi neposredno: "Mi smo že registrirali odpremni center na našem plovilu. Ne bo nam treba več prodajati samo grosistom, ki imajo svoje depuracijske centre, ampak bomo lahko direktno prodajali svoje školjke. Na barki jih bomo zapakirali in jih prodali v ribarnice, gostilne, kamorkoli, kjer se seveda dosegajo čisto drugačne cene kot pri grosistih."

Spremembo pričakujejo še to poletje.

Tjaša Škamperle


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki