Trenutno se predvaja:
1. februar 2017 ob 12:04Novice

Slovenske školjke po novem hitreje na krožnik

Slovenski gojitelji školjk so si oddahnili. Naše morje je tako čisto, da je uvrščeno na seznam območij, kjer školjk ni potrebno dodatno prečiščevati.
klapavice
Pri nas gojene školjke lahko gredo po novem neposredno iz morja k končnemu potrošniku. Foto: MMC RTVSLO

Naši gojitelji školjk so lani na okoli 50 hektarjih površin pridelali približno 500 ton užitnih klapavic. Ker so bile morske površine v območju B, je bilo potrebno školjke zaradi morebitne toksičnosti dodatno prečistiti. To je bil dodaten strošek, ki je vzel tudi nekaj časa To odslej ni več potrebno, pravi Mirjana Novinec iz Uprave za varno hrano: »Spremljali in izvajali smo monitoring morske vode in školjk skozi daljše obdobje in na osnovi teh rezultatov smo se odločili, da ta postopek prečiščevanje za školjke ni več potreben.«

Kaj to pomeni za gojitelje oziroma za prodajo, nam je povedal gojitelj školjk Mitja Petrič: »Glede prodaje je največja sprememba, da školjke ni potrebno dodatno čistiti v depuracijskih centrih, kjer so bile do zdaj za 12 ali 24 ur v posebnih bazenih. Po novem jih lahko prek odpremnega centra neposredno ponudimo trgu. To pomeni, da jih lahko prodamo fizičnim osebam neposredno z barke, kjer imamo odpremni center, ali ribarnicam in gostilnam.«

V slovenskem morju vzgojene školjke so torej kvalitetne in kar je najvažnejše, pridelane so v čistem morju. Postopek prečiščevanja je za gojitelje predstavljal dodaten strošek, odslej pa bodo užitne klapavice pri končnem kupcu najmanj dan prej.

Lado Bandelj


Zadnji prispevki