Trenutno se predvaja:
3. september 2016 ob 01:03Novice

Slovesno ob 110. obletnici Bohinjske proge

Osrednja slovesnost bo popoldne v Solkanu, kjer proga teče čez največji kamniti železniški most na svetu.
Solkanski most.
Solkanski most. Vir: wikimedia.commons
Proslava ob otvoritvi Bohinjske železnice leta 1906. Vir: wikimedia.commons

Proslava ob otvoritvi Bohinjske železnice leta 1906. Vir: wikimedia.commons

Viadukt v Bači pri Modreju. Foto: commons.wikimedia.org

Viadukt v Bači pri Modreju. Foto: commons.wikimedia.org

Solkanski most v gradnji, leta 1905. Vir: wikimedia.commons

Solkanski most v gradnji, leta 1905. Vir: wikimedia.commons

Popoldne bodo v Solkanu s slovesnostjo in kulturnim programom obeležili 110. obletnico Bohinjske proge. Ta je bila večkrat uvrščena na različne sezname najzanimivejših in najlepših prog v Evropi ter celo na svetu. Zaradi njenih presežkov jo je UNESCO tudi vpisal na poskusni seznam svetovne dediščine. Slavnostni govornik na slovesnosti bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Vožnja po Bohinjski progi je že zaradi naravnih lepot posebno doživetje. Na njej je več objektov tehnične in kulturne dediščine. V Bači pri Modreju je najvišji železniški most v Sloveniji. Podbrdo in Bohinjsko Bistrico povezuje najdaljši slovenski predor. Solkanski most pa je največji železniški kamniti most na svetu. Na progi je zgrajenih pet galerij in kar 65 mostov. Vse te znamenitosti so vpisane na poskusni seznam svetovne dediščine UNESCO.

Matjaž Marušič iz Društva za bohinjsko-goriško progo je pojasnil: "Vedeti je treba, da je bila ta proga zgrajena kot glavna, magistralna proga v takratni Avstro-ogrski monarhiji. Pri tej gradnji se ni varčevalo. Zato imamo tukaj take objekte tako število gradbenih objektov - predorov, mostov, viaduktov in tako naprej. Sčasoma pa je izgubila to svojo pomembnost. Postala je regionalna proga in spi kot nekakšna Trnuljčica. Zdaj jo na novo odkrivamo."

Žalostno je, da Trnuljčico odkrivajo predvsem tujci. Kljub njeni zanemarjenosti pa so Slovenske železnice poleti poskusno uvedle avtovlak iz Nove Gorice, v Solkanu pa so zgradile novo železniško postajo. Miloš Rovšnik s Slovenskih železnic je povedal, da se je število voženj z avtovlakom v primerjavi z lanskim letom povečalo za osem odstotkov: "Lahko rečem, da se je ta ponudba dobro prijela, mogoče celo nad pričakovanji. V juliju in avgustu smo iz Bohinjske Bistrice pripeljali 175 avtomobilov, v obratni smeri pa 46."

110. obletnico bodo danes obeležili s slovesnostjo že na Mostu na Soči. Od tam bo muzejski vlak s predsednikom in gosti krenil proti Solkanu, kjer bo tudi osrednja slovesnost.

Kot zanimivost dodamo, da bo na vlaku na solkanskem mostu skupina Dunking devils izvedla akrobatski nastop.

Zaradi izvedbe prireditve bo med 15. in 22. uro v Solkanu popolna zapora ceste, vključno s parkirišči, od severnega dela Soške ceste (v križišču z regionalno cesto proti Brdom) do križišča Ceste IX. korpusa s Šolsko ulico. Promet bo na severnem delu zapore preusmerjen na solkansko obvoznico, na južnem delu zapore pa bo usmerjen preko Šolske ulice in Ceste IX. korpusa nazaj proti Novi Gorici.

Prispevek Nataše Uršič:


Zadnji prispevki