Trenutno se predvaja:
13. september 2017 ob 19:25Novice

Sojenja Popoviču: zastaranje in pospešen postopek

Zadeva kopališče bo s 17. septembrom zastarala. Da se to ne bi zgodilo s primerom Serming, je sodnica razpisala 23 narokov.
Boris Popovič
Boris Popovič. Foto: BoBo

Koprski župan Boris Popovič si lahko oddahne v vsaj enem kazenskem procesu. Zadeva kopališče s 17. septembrom zastara in bo tako ostala brez sodnega epiloga. Da se to ne bi zgodilo s primerom Serming, je sodnica razpisala 23 narokov. Zdravniki pravijo: župan je dovolj zdrav, da se jih lahko udeležuje.

Zastaranje primera ne koristi nikomur: ne tožilstvu, ki županu, direktorici občinske uprave in predstojniku urada ni dokazalo zlorabe položaja pri razdrtju koncesijske pogodbe za mestno kopališče, ne obtoženim, ki niso dokazali, da so nedolžni.

Mestna občina je leta 2007 razdrla koncesijsko pogodbo za kopališče z županovim družinskim podjetjem, in nato družbi BPC, povezani s Popovičem, podelila stavbno pravico na gostinskih lokalih.

Sojenje se je vleklo, tudi zaradi pogostih zdravniških odsotnosti župana, nazadnje je zaradi groženj odstopila porotnica, zato bi se moralo začeti znova. Nemogoče, zato je jasno, da 17. septembra zadeva zastara.

Da se to ne bi zgodilo v primeru prodaje občinskih parcel podjetju Serming, je sodnica razpisala 23 narokov do konca januarja. Tudi v tem primeru je ena od porotnic odstopila, vendar bodo določeni novi.

Sodišče je čakalo tudi na mnenje o zdravstvenem stanju župana, ki ga izdelala Komisija za fakultetna izvedenska mnenja. Mnenje pravi: sposoben se je udeleževati glavnih obravnav, če te ne trajajo več kot 4 ure na dan, ob prisotnosti zdravnika specialista družinske medicine. Ali ga bo ta dejansko spremljal, bomo videli 3. oktobra, ko je razpisan prvi narok. Popovič je sicer ob nedavni napovedi kandidature za predsednika države dejal, da se trenutno počuti dobro.

Primer mora biti s pravnomočno sodbo zaključen do maja prihodnje leto, sicer bo tudi ta zastaral.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki