Trenutno se predvaja:
6. avgust 2017 ob 11:50Novice

Število obiskovalcev Posočja se še naprej povečuje

Po lanski rekordni sezoni v Posočju, ko so v tolminski, kobariški in bovški občini zabeležili skupaj skoraj pol milijona prenočitev, je obisk letos še večji.
Foto: Mariša Bizjak
Glavni turistični adut Posočja so aktivne počitnice. Foto: Mariša Bizjak

Dolina Soče postaja najpomembnejši cilj v Sloveniji za aktivni oddih, poleg narave in športnih dejavnosti pa številne privabljajo tudi zgodovinski turizem in kulinarična doživetja pri letos okronani najboljši kuharici na svetu, Ani Roš. Glede na trenutno statistiko zavoda Dolina Soče ter rezervacije za preostanek poletja se, kot kaže, Posočju obeta že tretja rekordna sezona zapored. Večji obisk pa prinaša tudi izzive, odgovoriti je treba na vprašanje, kako naj ponudba in infrastruktura v dolini sledita povečanemu povpraševanju.

Lani so na Bovškem našteli dobrih 275.000 prenočitev, letos do konca junija beležijo kar 44-odstotno rast, pri čemer se je junijski dosežek v primerjavi z lanskim kar podvojil.

Velika zasluga gre tudi oživitvi zimske sezone s ponovnim zagonom Kanina. Ta prijetno preseneča tudi poleti. Dnevno na 2.200 metrov nadmorske višine prepeljejo okoli 500 gostov, junija in julija so jih skupno že 11.000.

Aktivne počitnice so glavni adut Posočja. Lidija Koren iz Kampa Koren v Kobaridu je povedala: "Največ imamo stalnih gostov - iz Nemčije, Nizozemske ... Iz Belgije jih je letos dosti. Letos je pestro že od velike noči, ker je bilo lepo vreme in ker so prazniki tako nanesli." Je sploh še kaj prostora v kampu? "Ne, kdor nima rezervirano, nima več prostora."

Prenatrpanost še pred vrhuncem sezone in tradicionalnimi italijanskimi počitnicami pa Korenovo nekoliko skrbi: "Treba je narediti več ponudbe, da bodo gostje bolj zadovoljni in bolj servisirani, ker kar se dogaja letos, je grozno - komunala ne utegne odvažati odpadkov, zamaški nastajajo po trgovinah ... še pa še bi lahko naštevala."

Kot pravi Marcus iz Münchna, si tega ne želijo tudi tisti, ki sem prihajajo. "To je moje četrto ali peto leto. Všeč mi je, ker še ni toliko preplavljeno s turisti in upam, da tako ostane, zato tudi prihajamo. Pripeljemo gorska in cestna kolesa, kajake, gremo v gore. Vsako leto je težje dobiti apartma, verjetno so velik razlog tudi varnostne razmere po svetu. In preprosto lepo je."

Zato vsakoletna rast obiska in tudi števila apartmajev v Posočju ne preseneča.

Prispevek Mariše Bizjak:


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki