Trenutno se predvaja:
1. avgust 2017 ob 15:18Novice

Turistični rekordi padajo tako v slovenskem kot v hrvaškem delu Istre

V dosedanjem delu sezone je število obiskovalcev v večini turističnih krajih višje za približno 15 odstotkov.
false
Foto: Mateja Brežan

V Turističnem združenju Portorož poudarjajo, da so takšne rezultate pričakovali. V hotelih in drugih turističnih namestitvah piranske občine so namreč že v prvem poletju zabeležili 14-odstotno rast prenočitev. Sicer je letos kar za četrtino več gostov iz Avstrije. Z novimi letalskimi povezami, ki jih je vpeljalo tržaško letališče, pa je v Piranu in Portorožu občutno več gostov z Islandije.

Hoteli in kampi so polno zasedeni, kopališča prav tako, gostinci in drugi turistični delavci pa zadovoljni. Takšna je slika letošnje turistične sezone v Slovenskem primorju, kjer so junija skupno zabeležili 17 odstotkov več prenočitev kot pred letom dni. Direktor Turističnega združenja Portorož Igor Novel pojasnjuje, da se je letos spremenila tudi struktura gostov: "Visoke rasti dosegamo na določenih trgih, na novih trgih, kot so to Češka, Koreja, Kitajska, Poljska ... V glavnem, prihajajo novi trgi, novi ciljni segmenti in to nas veseli."

Več gostov se v Portorož pripelje tudi z letali: "Vidi se, da je to letališče zanimivo za majhna letala. Mi smo tudi začeli akcijo, kjer ponujamo pakete za letalske goste."

Zadovoljni so tudi v Krajinskem parku Sečoveljske soline. Obiskalo ga je za petino več gostov kot v enakem lanskem obdobju. Najbolj obiskana je Lera, kjer je mogoče opazovati pridelavo soli. V starem delu solin, v Fontaniggah pa so letos uvedli solinarske dneve za družine in posameznike. Vsak dan se obiskovalci tako lahko sami preizkusijo v pridelovanju soli, pojasnjuje direktor družbe Soline Klavdij Godnič: "Sol lahko odnesejo tudi domov, tisto ki jo pridelajo. Ker je v teh dneh zelo vroče, je mogoče obiskati Fontanigge z vlakcem."

Več obiska kot prejšnja leta v Sečoveljskih solinah beležijo tudi v centru dobrega počutja Lepa Vida.

Radijski prispevek Lee Širok:

V prav vseh mestih hrvaške Istre se lahko pohvalijo z obiskom, ki je v primerjavi z lanskim večji od 15 do 20 odstotkov. Med najbolj obiskanimi sta še vedno Rovinj in Poreč, na tretjem mestu je letos manjši Medulin.

To leto se bo po turističnem obisku zapisalo v zgodovino, pravi direktor Turističnega združenja Istrske županije Denis Ivošević. Obisk je za 18 odstotkov boljši kot lani: "Ko to pretvorimo v številke, lahko rečemo, da je Istro do zdaj obiskalo 2 milijona in pol gostov, ki so ustvarili 14.750.000 tisoč prenočitev, kar pomeni, okoli 330 tisoč gostov in 100 tisoč prenočitev več kot lani. Takega rezultata nismo pričakovali, prijetno nas je presenetil."

Tudi v Umagu so že presegli lanski obisk. Direktor Turističnega združenja mesta Umag Milovan Popović: "Imamo nekaj več kot 280 tisoč prihodov, kar je za 15 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Gostje so ustvarili več kot 1.400.000 nočitev, kar je celo za 18 odstotkov bolje kot leto prej.
Vse več je turistov iz skandinavskih držav, Velike Britanije in Poljske. V Pulju namreč pristajajo letala s 56 evropskih letališč."

A gosti ne obiskujejo le mesta, vse bolj obiskani so tudi manjši kraji v istrskem zaledju, kot Grožnjan, Motovun in Žminj. Če se bodo uresničile napovedi za avgust, september in prvo polovico oktobra, bodo to leto v hrvaški Istri v statistiko prvič zapisali več kot 4 milijone prihodov.

Radijski prispevek Barbare Kampos:


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki