Trenutno se predvaja:
1. september 2017 ob 11:59Novice

V klopi je sedlo 180.000 osnovnošolcev in 74.000 dijakov

V osnovnih šolah ni bistvenih novosti, na nekaterih srednjih šolah uvajajo vajeništvo. V Novi Gorici so prenovili program umetniške gimnazije s smrejo gledališče in film.
Šolski hodniki in stopnišča so spet oživeli. Foto: Bobo
Šolski hodniki in stopnišča so spet oživeli. Foto: Bobo

Prvi šolski dan in novo šolsko leto sta torej tu. Za nekatere prehitro, za druge nestrpno pričakovano. Za marsikatero družino se s septembrom začenja oziroma nadaljuje čas pretresov v družinskem proračunu. Šolniki so spet postavljeni pred izzive z novostmi, ki bodo v prihodnje morebiti stalnica šolskega koledarja. Ob prvem septembru so le redki ravnodušni, saj je z njim tako rekoč povezan življenjski ritem nas vseh.

Populacija osnovnošolcev je krepka, blizu številke 180.000 tisoč, kar je 4.000 in nekaj več kot lani, in statistika pravi, da so to kazalniki "baby booma" nekaj let nazaj.

Ob skorajda 450 javnih je v Sloveniji tudi 6 zasebnih osnovnih šol. Na Vrhniki je največja osnovna šola, ima več kot tisoč učencev, najmanjšo podružnično šolo pa imamo na Primorskem, v Zavratcu, v naselju v idrijski občini. Trije šolarji so tam, tako kot lani le ena prvošolka ter učenca 2. In 4. razreda.

Srednješolska generacija je letos podobno številčna kot lani – približno 74.000 dijakov in dijakinj.

Kar zadeva programske vsebine v osnovnih šolah ni bistvenih novosti - po štirih letih poskusov je pouk tujega jezika v tretjem razredu vpeljan na vseh šolah, angleški jezik je neobvezni izbirni predmet v prvih razredih.

Na nekaterih srednjih šolah, tudi na Srednji šoli Izola, poskusno uvajajo vajeništvo, Gimnazija Nova Gorica pa začenja s prenovljenim programom umetniške gimnazije, smer gledališče in film.

Po zagotovilih ministrstva so učbeniški skladi na šolah prenovljeni in učbeniki zastonj, v novem šolskem letu so brezplačna tudi učna gradiva za prvošolce, po žepu staršev pa najbolj udari oprema za učence v zadnji triadi.

Šolnike bo vse leto trlo reševanje zapletene naloge, s strokovnim imenom "rekonceptualizacija razširjenega programa v osnovni šoli".

Prispevek Zdenke Tomulić:


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki