Trenutno se predvaja:
19. september 2018 ob 16:51Novice

V kobariškem TIK-u bo v petek verjetno opozorilna stavka

Delavci zahtevajo višje plače, saj številni že 25 let prejemajo minimalne. Stavkali bodo v petek med 12. in 16. uro, če do takrat ne bo dogovora med sindikatom in vodstvom.
TIK
Tovarna igel v Kobaridu deluje že pol stoletja. Foto: Radio Koper/Mariša Bizjak

V kobariški družbi TIK, ki izdeluje različne igle in druge medicinske pripomočke za enkratno uporabo in zaposluje več kot 150 ljudi, napovedujejo stavko zaradi prenizkih plač. Predstavniki Sindikata kovinske in elektroindustrije se te dni še pogajajo, a, kot kaže, stališč še niso zbližali, zato bodo v petek med 12. in 16. uro opozorilno stavkali.

"25 let na minimalni plači je bilo več kot dovolj," jasno sporočajo delavci novemu vodstvu družbe TIK, ki jo od začetka meseca vodi Petra Borovinšek. To je na mesto direktorice postavila večinska, 85-odstotna lastnica, cerkljanska družba Certa, ki jo je prek Certe Holdinga poleg hotela Cerkno in podjetja Eta Cerkno prevzela Postojnska jama.

Nezadovoljstvo delavcev se vleče že več časa, a je očitno doseglo vrelišče, saj so delavci sami začeli zbirati podpise za opozorilno stavko, ki bo v petek med 12. in 16. uro. Nekaterim morajo namreč izplačevati celo dodatek do minimalne plače, zato so se zaposleni že s prejšnjim vodstvom dlje časa pogovarjali o načinih in načrtih za povišanje plač. Ker dogovorov še niso dosegli, so stavkovne zahteve preproste, poudarjajo v sindikatu SKEI, - povečanje plač in izločitev nekaterih dodatkov iz osnovne plače.

Na odziv družbe TIK, ki je sicer lani zabeležila dobrih 5.600.000 evrov prihodkov od prodaje in zgolj nekaj več kot 10.000 evrov čistega dobička, še čakamo.

Prispevek Mariše Bizjak:


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki