Trenutno se predvaja:
30. november 2017 ob 18:47Novice

V okviru evropskega razpisa 109 milijonov evrov za drugi tir

Projekt drugega tira železniške proge Koper-Divača je prejel 109 milijonov evrov v okviru t. i. blending razpisa v sklopu instrumenta za povezovanje Evrope, znanega po angleški kratici Cef, so danes sporočili v Evropski komisiji.
Foto: BoBo

"Naš naložbeni načrt za Evropo deluje za Slovenijo - danes predlagamo naložbo v vrednosti več kot 109 milijonov evrov za nadgradnjo povezave Koper-Divača," je v Bruslju poudarila evropska komisarka za promet Violeta Bulc. S tem denarjem naj bi po navedbah komisije izboljšali zmogljivosti, varnost in zanesljivost povezave ter skrajšali potovalni čas. Trenutno je povezava Divača-Koper ozko grlo na jedrnem omrežju TEN-T, kar ovira tovorni promet do pristanišča v Kopru, zato komisija predlaga sofinanciranje projekta, kar bo prispevalo k razvoju drugega tira z izgradnjo potrebnih predorov, so pojasnili v Bruslju. Naložba komisije bo spodbudila skupno 436,1 milijona javnega in zasebnega sofinanciranja, še poudarjajo v Bruslju. Drugi tir je po komisarkinih navedbah projekt z jasno evropsko dodano vrednostjo za državljane in podjetja, ne samo za Slovenijo, ampak tudi za preostalo EU. Skupaj z drugimi podprtimi projekti bo dodatno pospešil tranzicijo k nizkoogljični mobilnosti ter prispeval k prizadevanjem za rast in delovna mesta, je še izpostavila Bulčeva.

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben je podrobneje pojasnil: "Slovenija je pridobila za projekt 2. tir 109 milijonov evrov nepovratnih sredstev. Sredstva so namenjena za izgradnjo 16,7 kilometra tunelov, skupaj s servisnimi cevmi. V februarskem Cefa razpisu smo dobili 44,3 milijona evrov, s tem razpisom danes 109 miljonov, in s tem, kar je načrtovano, da se počrpa iz kohezijske ovojnice, iz operativnega programa, smo že pri znesku 234 milijonov evrov od planiranih 250 milijonov, kar mislimo načrpati evropskih sredstev."

Komisija sicer danes predlaga naložbo v vrednosti milijarde evrov za 39 evropskih transportnih projektov, ki naj bi nadgradili evropsko železniško mrežo, dodatno razvili infrastrukturo za alternativna goriva in utrli pot vodnemu prometu brez izpustov.

Slovenski transportni sektor je po navedbah komisije do zdaj v okviru programa Cef prejel 318,1 milijona evrov za projekte v skupni vrednosti 981,8 milijona evrov. Doslej je bilo v sklopu Cefa podpisanih 30 projektov s Slovenijo.

STA / spletno uredništvo


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki