Trenutno se predvaja:
14. junij 2016 ob 16:40Novice

Varnost je tveganje, s katerim se moramo naučiti živeti!

Vprašanje varnosti v turizmu je v precejšnji meri vprašanje zaznave, so v Portorožu ugotavljali udeleženci okrogle mize.
Okroglo mizo so v Portorožu organizirali portoroška Fakulteta za turistične študije - Turistica, Hoteli Bernardin in Policijska uprava Koper.
Okroglo mizo so v Portorožu organizirali portoroška Fakulteta za turistične študije - Turistica, Hoteli Bernardin in Policijska uprava Koper. Foto: Radio Koper

Ta se je zgodila že peto leto zapored. Letošnji poudarek je bil na vplivu terorizma in migracij na turistične tokove. Vodja konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter je opozoril, da se razmere in naše potovalne navade ireverzibilno spreminjajo ter da se bomo s tveganjem morali naučiti živeti.

Dekan Fakultete za turistične študije - Turistice Janez Mekinc je pojasnil, da zaznavanje varnosti izhaja iz najrazličnejših virov informacij in da se varnosti kot take ne da tržiti. "Takoj ko ti nekdo omeni: mi smo varni, se takoj postavi vprašanje, zakaj se to izpostavlja," je opisal ob robu dogodka. Ljudje namreč namesto marketinškim akcijam bolj verjamejo drugim virom informacij, pogosto takšnim iz prve roke, ki jih pridobijo sami. Po njegovem mnenju na zaznavanje vpliva tudi oddaljenost. Če je po napadih v Parizu za Parižana zdaj nevarna posamezna mestna četrt, se ta zaznava lahko razširi na cel Pariz, Francijo ali v primeru avstralskih in ameriških turistov kar celo Evropo.

Na ministrstvu za zunanje zadeve morajo ljudem dati varnostno oceno, ki ni tendenciozna v prid turističnim agencijam, obenem pa ne smejo povzročati panike, je poudaril vodja konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter. Pri tem na osebno dojemanje varnosti lahko vpliva marsikaj. Po njegovem prepričanju se sicer nahajamo v obdobju, ko se varnostne razmere in naše potovalne navade močno in ireverzibilno spreminjajo. "Tveganje je tisto, s čimer se bomo morali naučiti živeti," je dodal.

Slovenija je v zadnjem obdobju občutila tudi posledice begunskega vala. Na območju Policijske uprave Koper se je po besedah njenega direktorja Danimirja Rebca pretok ilegalnih prebežnikov na ta račun močno zmanjšal, zaradi pomoči policijskim kolegom iz drugih uprav pa je bilo manj policistov prisotnih na matičnem območju in to je vplivalo tudi na zagotavljanje varnosti.

Veliko varnostnih incidentov pa je mogoče preprečiti že s preventivnim ravnanjem, je navedel pomočnik direktorja uprave Hotelov Bernardin Matjaž Stražišar. V ta namen v to smer nenehno usposabljajo tudi osebje, od lanskega leta pa tudi na sistemski ravni zbirajo in zaznavajo vse možne dogodke, ki bi kakor koli vplivali na varnost oziroma škodo tako za družbo in zaposlene kot za goste. Kot je dodal, je z vidika varnosti zelo pomembno tudi redno sodelovanje z lokalno skupnostjo in različnimi ustanovami.

Dekan Fakultete za varnostne vede Andrej Sotlar pa je opozoril, da bi se že z eno samo bombo na ljubljanskem Prešernovem trgu bistveno spremenil pogled na varnost v Sloveniji, tako naših kot tujih obiskovalcev.

Mekinc je za Radio Koper pojasnil, da je Slovenija država, ki ima zaradi relativne varnosti prednost in s tem povezano najmanj stroškov na svetu zaradi preprečevanja terorizma, ter da je naša država - varna destinacija:

STA/Anita Urbančič


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki