Trenutno se predvaja:
21. november 2017 ob 18:22Novice

Voda na Postojnskem in Pivškem kmalu bolj kakovostna

Obnova vodarne Malni, 62 km vodovoda in priključenih naprav se končuje. Čez en teden naj bi začel delovati sistem ultrafiltracije.
Shema delovanja vodarne Malni.
Foto: KOVOD

32 milijonov evrov vredna obnova vodovoda, ki oskrbuje občini Postojna in Pivka, gre počasi h koncu. V sklopu projekta, večinoma financiranega s kohezijskimi sredstvi, so med drugim obnovili 62 kilometrov primarnih vodov, 6 vodohranov, 4 črpališča in dve 2 vodarni. Največja pridobitev za območje, na katerem so, zaradi nevestnega ravnanja posameznikov, vodo morali večkrat prekuhavati, pa je gotovo sistem ultra filtracije, ki bo zagotavljal neprimerno kakovostnejšo, predvsem pa zdravju bolj prijazno vodo.

Cevi so položene skoraj v celoti, na sistemu bo potrebnih še nekaj prevezav, vodarna v Malnih je skoraj nared. Direktor podjetja KOVOD David Penko je povedal: "Zmogljivost vodarne je povečana s 100 na 150 litrov na sekundo. Vgrajeni bodo vsi varnostni sistemi in računalniški nadzor. Za rezervo, za primer razlitja nevarnih tekočin ali kaj podobnega, bomo imeli oglene filtre."

29. novembra naj bi začel delovati tudi težko pričakovan sistem ultrafiltracije. Tehnični pregled je opravljen, vzorci vode so bili dobri.

Stari sistem z usedalniki je zaposlene po vsakem večjem deževju, ki je v kraško podtalnico spiralo vso nesnago, vse prevečkrat pustil na cedilu. Vodja službe za zdravstveni nadzor in analize Irena Sušelj Šajn: "Z ultrafiltracijo odstranimo vse, tako motnost kakor tudi mikroorganizme. Ohranjamo UV dezinfekcijo, kot še eno dodatno zaščito v liniji, in dezinfekcijo s klorom za ohranjanje kakovosti vode." Klora bodo porabili za polovico manj, kot pri starem sistemu.

Prispevek Sabrine Mulec:


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki