Trenutno se predvaja:
20. december 2016 ob 18:25Novice

Vse občine Severne Primorske bi plačale za vpis Poti miru na Unescov seznam

Na Svetu Severne Primorske so župani soglasno obljubili finančno podporo kandidaturi za razglasitev ostankov Soške fronte za svetovno dediščino.
false
Foto: BoBo

Pot miru od Alp do Jadrana je uvrščena na poskusni Unescov seznam svetovne dediščine. Na tem seznamu je približno 3000 kandidatur, od teh pa se le tri nanašajo na prvo svetovno vojno. Delovno skupino za Unescovo nominacijo vodi zgodovinarka Petra Svoljšak, koordinator pa je Fundacija Poti miru v Posočju. Glede na obsežne in dolgotrajne postopke pobudniki računajo, da bodo šele v letu 2019 izvedeli, ali jim je uspelo Pot miru uvrstiti na prestižni Unescov seznam.

Unescov center za svetovno dediščino je Pot miru uvrstil na poskusni seznam v začetku letošnjega leta. Delovna skupina bo zdaj natančno opredelila vsebino kandidature. Odločajo se med štirimi, je povedala Petra Svoljšak: humanitarnostjo, arhitekturo, tehnično kulturo in potjo na splošno. "Za zdaj si največ obetamo od tega, da bi nominacijo utemeljili na vrednoti humanitarnosti in miru, ki sta bili izvorni Unescovi vrednoti in ki utemeljujeta vse predlagane lokacije na tej poti miru."

Postopki kandidature so dolgotrajni in obsežni. Kako bo kandidatura potekala naprej? "Na podlagi pripomb in mnenj se sestavi dosje, ki ga nameravamo oddati v letu 2018. V letu 2019 pride odločitev Centra za svetovno dediščino, ali predlog vpišejo na seznam svetovne dediščine ali ga je treba dodelati," je pojasnila Svoljšakova.

V projektu sodeluje 22 partnerjev. Poleg občin so med njimi tudi Slovenske železnice. Gorazd Hartner, vodja prodaje in marketinga, je pojasnil: "Skozi nominacijo so Slovenske železnice dobile priložnost, da predstavijo Bohinjsko progo in stavbno ter tehnično dediščino na tej progi."

Priprave za kandidaturo Poti miru na Unescov seznam so na svetu regije podprle vse občine, ki so se tudi zavezale, da bodo krile stroške nominacije v višini 130 tisoč evrov.

Prispevek Nataše Uršič:


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki