Trenutno se predvaja:
3. oktober 2016 ob 16:11Novice

Zaradi odpuščanja na primorski univerzi bodo najbolj oškodovani študentje

Ogroženi so celotni oddelki. Pišot meni, da je to del Marušičeve strategije. Pirjevec razmere v Kopru primerja s Turčijo.
Foto: Lea Širok
Profesorji Milan Bufon, Jože Pirjevec, Rado Pišot, Helena Motoh, Vesna Mikolič in Egon Pelikan. Foto: Lea Širok

Odpuščeni profesorji Univerze na Primorskem so na današnji novinarski konferenci v Kopru opozorili, da gre pri tem za nezakonite ukrepe rektorja Dragana Marušiča, z njimi pa bodo najbolj oškodovani študentje. Dolgoletne in ugledne redne profesorje, ki so sooblikovali 41 študijskih programov, bo univerza – ob pomanjkanju ustreznih kadrov - zamenjala z njihovimi asistenti. Ogorčeni so tudi študentje. Študenti zgodovine tako v pismu za javnost od vodstva univerze zahtevajo obnovo pogodb in vrnitev odpuščenih profesorjev na oddelek. Da takšnega ravnanja ne razumejo več, pa so poudarili tudi predstavniki civilne družbe.

V postopku razdruževanja z Univerzo na Primorskem in ustanavljanja novega javnega raziskovalnega središča nihče od sodelavcev Znanstveno raziskovalnega središča ni predlagal prenehanja sodelovanja pri pedagoškem delu na univerzi. Prav nasprotno.

Direktor ZRS Rado Pišot, tudi sam eden od odpuščenih profesorjev, je dodal, da je odpuščanje le del dolgotrajno načrtovane strategije rektorja Marušiča: "Izločiti in likvidirati tiste, ki so glasno kritični do načina vodenja univerze – za to je pripravljen žrtvovati vse te profesorje, ne da bi ob tem sploh pomislil, da ogroža uspešne študijske programe in oškoduje študente."

Na univerzi ne bo več predaval niti akademik in zgodovinar Jože Pirjevec. Tudi on je dobil odpoved pogodbe o zaposlitvi iz razloga nesposobnosti: "V 40 letih svoje kariere nisem doživel take situacije. Je ni v Evropi. A veste, kje je? V Turčiji."

Pri tem ne gre le za odpuščene profesorje, temveč bo ukrep tudi ogrozil posamezne oddelke na univerzi, je pojasnil ustanovitelj oddelka za geografijo na Fakulteti za humanistične študije in odpuščeni profesor Milan Bufon: "Nisem samo ustanovitelj tega oddelka, ampak tudi edini redni profesor in edini, ki lahko daje temu oddelku raziskovalne programe."

Tako ne gre več, pa je poudaril Lucijan Pelicon in napovedal, da bo civilna družba zahtevala ureditev razmer: "Zahtevamo nek akademski nivo. A je to znanje, ko pravzaprav odreže, zavrača, cvet primorskega intelekta?"

Sicer pa se bodo odpuščeni profesorji o morebitni sodni poti odločali po posvetovanju s pravno službo. Vsekakor, pravijo, bodo šli do konca.

Prispevek Lee Širok:


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki