Trenutno se predvaja:
12. avgust 2017 ob 13:10Novice

Živahen promet na letališču v Sečovljah

Med vzroki za povečanje števila uporabnik poleov jeg dobrih varnostnih razmer tudi tesnejše sodelovanje s portoroškimi hoteli, poudarjajo.
Foto: arhiv Radia Koper
Foto: arhiv Radia Koper

V prvem polletju je na Aerodromu Portorož pristalo približno 12.000 gostov, v enakem lanskem obdobju pa 9.200. Spodbudni so tudi premiki v prizadevanjih za nujno prenovo letališke infrastrukture, na katero čakajo že leta. Spodbudno je, da se konkretno premikajo zadeve tudi glede nujne prenove letališke infrastrukture, na katero čakajo že leta.

Rst prometa je vidna na vseh področjih. Letos so med enim od koncev tedna zabeležili rekordnih 231 pristankov in vzletov, pojasnjuje direktor Aerodroma Portorož Robert Krajnc: "Imamo 14 do 22-odstotno rast, kar pomeni, da podjetje na vseh segmentih posluje bolje kot v enakem lanskem obdobju. Letalskih operacij, ki so za nas tudi pomemben dejavnik, je bilo v lanskem obdobju nekaj manj kot 6000, letos pa že več kot 7000." Petični gostje največkrat priletijo iz Nemčije in Avstrije. Veliko jih je iz Švice, pa tudi iz Češke, Francije in Anglije.

Med razlogi za večji obisk sta urejenost in varnost cilja potovanja. Pripomoglo je tudi dejstvo, da so letališče Portorož predstavili na več mednarodnih sejmih kot vstopno točko za Istro. Predvsem pa so izboljšali sodelovanje z lokalnim turističnim gospodarstvom, ocenjuje direktor: "Narejenih je bilo kar nekaj skupnih korakov, na primer tako imenovani 'fly-in', kar pomeni, da se letalskim gostom ponudijo boljši pogoji za prenočitev. Lahko rečem, da je to naletelo na zelo dober odziv pri naših gostih." Z novim najemnikom je na letališču zaživela prenovljena restavracija, trgovino je odprl Kompas.

Sicer pa naj bi bil prihodnje leto vendarle pripravljen državni prostorski načrt za temeljito prenovo letališča in podaljšanje pristajalne steze. "Vodstvo Ministrstva za infrastrukturo z ministrom Gašperšičem na čelu se dejansko trudi, da zadeve premaknemo. In se premikajo, ampak vse prevečkrat prihaja do togih birokratskih zavor," pravi Krajnc. Ob prenovi naj bi rešili tudi vprašanje premestitve letališke navigacijske naprave na varnejšo lokacijo znotraj območja Krajinskega parka Sečoveljske soline.

Lea Širok


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki