Prizorišče tragičnega pretepa, v katerem je umrl 25-lentik Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Prizorišče tragičnega pretepa, v katerem je umrl 25-lentik Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Rafael Viltužnik Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Rudi Klanjšek Foto: Osebni arhiv

Kljub nedavnemu tragičnemu pretepu, ki je zahteval življenje 25-letnika, je Maribor varno mesto, trdijo policisti. Število umorov in ubojev na področju Policijske uprave Maribor je majhno, pravi pomočnik direktorja . Lani se jih je zgodilo pet, predlani pa šest. Številka se iz leta v leto zelo spreminja, zato ne moremo reči, da njihovo število narašča.

"Dejstvo je, da je območje Lenta in Štuka že po vsebini dela bolj poostreno nadzirano in so policijske patrulje v teh območjih bolj prisotne kot na območjih, kjer gostinskih lokalov ni toliko," pravi Viltužnik.

Viltužnik pojasnjuje, da je napačen tudi stereotip, da je večina nasilnežev mladih. Lani se je sicer v Mariboru zgodilo več umorov, ki si jih bomo zapomnili po njihovi okrutnosti in uporabi strelnega orožja. Morilci sicer najpogosteje uporabijo hladno orožje.

"Slovenija in območje Policijske uprave Maribor se nahajata na zelo zanimivem geostrateškem območju, na t.i. balkanski tihotapski poti, kjer zraven orožja tihotapijo tudi droge in belo blago. Del tega orožja ostane tudi v Sloveniji," doda Viltužnik.

Da je Slovenija ena najvarnejših držav, meni tudi profesor sociologije Rudi Klanjšek, in opozarja, da so vzroki za zločinska dejanja kompleksni in jih ne moremo posploševati. Odvisni so med drugim od genetike, psiholoških lastnosti in okolja.

"Maribor lahko v primerjavi z Ljubljano in osrednjeslovensko regijo deluje kot okolje, ki nudi manj priložnosti, da bi se mladi ljudje lahko realizirali kot osebe. Brezposelnost je višja kot v osrednjeslovenski regiji, zato je lahko več tudi jeze in agresije. Ampak to je le eden od razlogov," pojasni Klanjšek.

Dodaja, da rešitev ne leži nujno v ostrejšem nadzoru temveč v izboljšanju družbenih razmer, v katerih se bodo ljudje samouresničili in ne bodo iskali rešitve v kriminalu.