Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Sloveniji v aktualni finančni perspektivi pripada dobre 3 milijarde evrov kohezijskih sredstev. Do sedaj jih je država dodelila dve milijardi, izplačala pol milijarde, od EU pa počrpala 300 milijonov. Direktor urada za kohezijsko politiko Bojan Suvorov pojasnjuje, da so te številke dobro, da pa je od začetka črpanja leta 1992 Slovenija iz evropskega proračuna prejela za 3 milijarde evrov več sredstev kot je vanj vplačala.

Čeprav naj bi kohezijska politika razlike med regijami zmanjševala, se razlike med vzhodno in zahodno kohezijsko regijo v Sloveniji večajo. Direktor Razvojnega sveta kohezijske regije Vzhodna Slovenija Ivan Žagar pa opozarja, da je črpanje sredstev še vedno birokratsko zahtevno in da so določene administrsativne strukture in službe pri črpanju prepočasne in premalo fleksibilne.

Zahodna regija trenutno dosega 99% povprečnega evropskega bruto domačega proizvoda, vzhodna, kamor spadata tudi Maribor in Podravje, pa precej zaostaja – trenutno je pod 70. odstotki. Žagar glavne izzive v Podravju vidi v razvoju infrastrukture in znanosti.