Ilka Štuhec Foto: Radio Maribor/Dejan Rat
Ilka Štuhec Foto: Radio Maribor/Dejan Rat
Ilka Štuhec
novi sponzor Ilke Štuhec Foto: Radio Maribor/Vid Ponikvar

Svetovna prvakinja v smuku, najboljša v alpski kombinaciji in podprvakinja v smuku v prejšnji sezoni Ilka Štuhec pravi: "Nimam časa biti brez plana!" Simpatična sogovornica nas je na Radiu Maribor obiskala neposredno po izpitu na Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru. Medtem ko čaka, da se koleno zaceli in bo spet osvajala bele strmine, pridno študira. Njena želja je, ko bo čas za to, delati v športnem menedžmentu.

Še približno mesec dni bo morala biti "na bremzi", potem pa spet "na polno", pravi. Zdaj dela po navodilih fizioterapevtke Darje Kramberger in kineziologinje Anje Šešum, ko bo koleno dovolilo in ko bo šla spet na sneg, pa bodo vsi obveščeni, se smeji Ilka. Dejstvo, da v tej sezoni ne tekmuje, še zdaleč ne pomeni, da počiva. Fizioterapija je celo najpornejša od tekem, ves dan je aktivna in ima obveznosti.

Ilko bomo pogrešali na Zlati lisici in na OI v Pjongčangu

Ilka Štuhec bo na tekmah svetovnega pokala na Zlati lisici navijala za vse smučarske kolegice, za vse si tudi želi, da se ob morebitnem padcu ne bi poškodovale. Sama ima s poškodbami desnega kolena že kar nekaj izkušenj. "Upam, da dovolj za vedno", je povedala in dodala, da je bilo zavedanje o končani sezoni hudo, da pa prvi trenutek po usodnem padcu ni niti pomislila, da ne bo mogla na olimpiado. Ji je pa kmalu postalo jasno, da je pred njo še lep kos kariere in da bo svoja kolena še kako potrebovala. Ob dosežkih je postala do sebe neusmiljena, dobrih rezultatov se namreč veseliš, te pa tudi razvadijo, naenkrat se ti ne zdi več dovolj biti peti, pravi Štuhčeva.

Milka počiva, Ilka pa ne

Vijoličasta čelada, s katero bi smučala v tej sezoni, je pospravljena doma, Ilka pa vijuga med obveznostmi, tudi študijskimi. Do diplome še manjka izpitov za prste ene roke, čas bo torej primerno izkoriščen.

Tudi za praznike si bo privoščila počitek in počitnice. Mnogi zmotno mislijo, da nekje na toplem. Bojda gre na še hladnejše, bo pa toplo oblečena, se smeji sogovornica, ki že ima potencialni naslednici, nečakinji. Zdaj, ko ima posledično tudi mama Darja Črnko nekoliko več prostega časa, ga nameni poučevanju smučanja svoje starejše, še ne štiriletne vnukinje.

Celotnemu pogovoru z Ilko Štuhec lahko prisluhnete tu...