Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

12.Oktober: Na današnji dan leta 1350 se je rodil Dmitry Ivanovič Donskoy.

false
Foto: Dmitry Ivanovič Donskoy, Vir: Wikipedia

Na današnji dan leta 1350 se je v Moskvi rodil Dmitry Ivanovič Donskoy. V zgodovino se je zapisal z bitkami proti mongolskim zavojevalcem. Vzdevek Donski si je prislužil z veliko zmago nad Tatari v bitki pri Kulikovu. Graditi je dal Kremelj.

Prvi Oktoberfest se je zgodil na današnji dan leta 1810, ko je kralj pozval Münhenčane, naj nazdravijo mladoporočencema: kronskemu princu Ludwigu Bavarskemu in princesi Theresi von Sachsen-Hildburghausen.

"Iz vojnega tiskovnega stana poročajo: O postopanju Italijanov v zasedenih avstrijskih obmejnih krajih priča izpoved nekega kmeta, ki se mu je posrečilo uiti iz njegovega domačega kraja Kozane v Brdih skozi italijanske črte in priti v Ljubljano. Kot povod za svoj beg je označil grožnjo, da se vse prebivalstvo odvede v notranjost Italije: kam, se ne ve, " je poročala tržaška Edinost na današnji dan leta 1915.

Danes voščimo tudi Nelidi Silič - Nemec, umetnostni zgodovinarki. Po gimnaziji v Novi Gorici in študiju umetnostne zgodovine je v Ljubljani diplomirala leta 1978 z nalogo o povojnih javnih spomenikih na Primorskem in se kot kustosinja zaposlila v Goriškem muzeju. Svoj odnos do soproga, danes pokojnega kiparja Negovana Nemca, je v pogovoru z Natašo Benčič takole opredelila:

Razdŕto je gručasto naselje na prevalu med Nanosem na severu in Golim vrhom na jugu. Ime Razdŕto se je razvilo iz slovanske besede 'orzdirto pole' v pomenu 'izkrčeno polje', kar vsebuje trpni deležnik slovanskega glagola 'orz-derti' v pomenu raztrgati, izkrčiti, iztrebiti gozd. Druga možnost je domneva, da je Razdŕto poimenovano po rimskih ruševinah, razdrtinah ob nekdanji rimski cesti. Fašisti so Razdŕto preimenovali v Prev`al.

V Modeni se je na današnji dan leta 1935 rodil tenorist Luciano Pavarotti. Debitiral je z vlogo Rudolfa v Pucinijevi operi La Boheme. Svetovno slavo so mu prinesli koncerti na prostem, prvič v londonskem Hyde parku, kjer ga je poslušalo kar 150 tisoč ljudi. Vrhunec je prav gotovo pomenil koncert treh tenoristov s Joséjem Carrerasom in Plácidom Domingom pod Eiffelovim stolpom v Parizu. O preponi je leta 2007 povedal:


Zadnji prispevki