Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

13.Avgust: Na današnji dan leta 1875 se je rodil Maks Klodič

false
Maks Klodič, Foto:Wikipedia

Na današnji dan leta 1875 se je v Trstu rodil železničarski inženir Maks Klodič, vitez Sabladoski. Kot gradbeni vodja je nadziral gradnjo bohinjske proge s predorom, železnice čez Ture in belokranjske železnice. Za vojsko je gradil progo med Gorico in Trbižem. Veliko je pisal o železniški povezavi Slovenije z morjem.

Norvežani so se 13. avgusta 1905 na referendumu odločili za samostojno državo. V bojazni pred velikim nemškim gospodarskim vplivom so se skandinavske države: Švedska, Norveška in Danska združile v kalmarsko unijo. Prevlado v njej je imela Danska s svojim plemstvom.

"Naše ladje so obstreljevale italijanske obrežne železniške naprave. V Molfetti so bile štiri tovarne in dva železniška viadukta močno razstreIjeni. V mestecu San Spirito so popolnoma zgoreli kolodvor in različne zaloge. Ves Bari je zavit v prah in dim, " tako je na današnji dan leta 1915 poročala tržaška Edinost.

Italijanski in slovenski komunisti so na današnji dan leta 1945 v Trstu ustanovili Komunistično partijo Julijske krajine. Za sekretarja so izvolili Borisa Kraigherja.

Na današnji dan leta 1950 sta Gorica in Nova Gorica doživeli prvi preboj železne zavese. Priložnost izrednega obiska svojcev na drugi strani je izkoristilo več tisoč ljudi. Dogodek so najbolj zaznamovale metle, o čemer podrobnje Anton Furlan:

Míren je razpotegnjeno obmejno naselje ob reki Vipavi, preden ta zapusti slovensko ozemlje. Zapis iz leta 1494 navaja ime Merinach an der Wippach. Ime je verjetno nastalo po elipsi iz nekega samostalnika, morda grad iz míren, mirni v pomenu zidan.

Danes se spominjamo izumitelja klarineta. V Leipzigu se je današnji dan leta 1655 rodil izdelovalec glasbil Johann Christoph Denner. Oče Henrich ga je izučil obrti izdelovanja različnih lesenih in koščenih piščali. Klarinet je patentiral leta 1714. Mozart je bil prvi, ki je v klasični glasbi uveljavil klarinet. Benny Goodmann pa je najbolj znan jazz klarinetist.


Zadnji prispevki