Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

13. februar: Umrl je pesnik Rafael Vidali

false
V Vidalijevih knjigah je ohranjeno bogato ljudsko izročilo. Foto: Darinka Hrvatin

Vladavina dinastije Han je za Kitajsko pomenila dobo velikih iznajdb in odkritij. Okoli leta 105 je kitajski evnuh Cai Lan iznašel papir. Ta izum so Kitajci skrbno skrivali, šele čez tisoč let so prek Arabcev in severne Afrike papir prinesli v Evropo.

Na današnji dan leta 1915 je večerna izdaja tržaške Edinosti uvodno pozornost namenila bojem v Karpatih. "Vojni poročevalec Berliner Tagblatta poroča: Ker se je poskus močnih ruskih sil, da bi predrle našo fronto pri prelazu Dukla ponesrečil, se nahaja sedaj skrajno zapadno krilo ruskih karpatskih sil ob prelaznih višinah."

V Gerlincih se je na današnji dan leta 1945 rodil pesnik, prevajalec, dramatik in urednik Evald Flisar. Zaslovel je s potopisi, saj je prepotoval več kot osemdeset držav. Leta 2000 je na vprašanje Brede Biščak, zakaj potuje, odgovoril takole.

Trinajstega februarja ob 22 uri se je pričel napad na Dresden, ki je terjal več žrtev kot katerokoli drugo bombardiranje v drugi svetovni vojni. Zavezniško bombardiranje Dresdena je v dveh dneh skoraj popolnoma uničilo mesto.

Na današnji dna leta 2010 je umrl pesnik in zbiralec ljudskega blaga Rafael Vidali. Po končani ribiški šoli in vojaščini je delal v koprski kmetijski zadrugi in ob delu končal še ekonomsko šolo. Pesmi in pripovedke je objavil v zbirkah Ćubejske žrjavce in Lepi moj domček, čeprav te je samo za en lonček, ki sta izšli pri Fontani. Leta 1995 je izdal knjižico Spoznajmo Kubejski grad, Vračanja v Retino pa leta 2007. Soustvarjal je glasilo Brazde s trmuna in sodeloval v Istrskem grmiču. Leta 1988 je v pogovoru s Silvo Ferletič takoj opisal 'čubjeskega uosla.

Brézje pod Nanosom je vasica v zahodnem delu Spodnje Pivke. Ime srednjega spola izvira iz občnega imena brezje, v pomenu brezov gozd, medtem ko množinska imena verjetno temeljijo na prebivalstvenem imenu Brezijani. Brézje so fašisti preimenovali v Bresie.

V Essexu se je na današnji dan leta 1945 rodil pianist, harmonikar in pozavnist Keith Nichols. Že kot otrok je zaslovel s harmoniko, v najstniških letih pa ga je pritegnil jazz. Prisluhnimo mu v pesmi My pretty girl, ki jo je posnel s svojim mednarodnim jazz orkestrom.


Zadnji prispevki