Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

13.September: Na današnji dan leta 1810 je Jernej Kopitar objavil dva članka v dunajskem časopisu Vaterländische Blätter

false
Anton Tomaž Linhart, Foto: Wikipedia

Avstroslavizem je bil eden redkih širših kulturno-političnih konceptov, ki se je rodil na slovenskih tleh. Njegov oče je bil Anton Tomaž Linhart. V salonu Žige Zoisa se je za to idejo navdušil Jernej Kopitar, ki je na današnji dan leta 1810 v dunajskem časopisu Vaterländische Blätter objavil dva članka: Poslanici prihodnje slovanske akademije in Domoljubne fantazije nekega Slovana.

V Ljubljani se je na današnji dan leta 1910 rodil Rudi Omôta. Več kot pol stoletja je kot inovator, izumitelj in konstruktor tonskih aparatur za film omogočil razvoj te dejavnosti. Posnetka s koncerta Akademskega pevskega zbora decembra 1941 v ljubljanski Unionski dvorani se je že kot upokojenec tako spominjal:

"Italijani so poslali včeraj v ozemlju Kreuzberškega sedla na Seikofel parlamentarja s prošnjo, da bi smeli pokopati svoje mrliče. Avstroogrski poveljnik je ugodil tej prošnji z omejitvijo, da se sme to zgoditi le v najbližjem območju sovražne postojanke," tako je na današnji dan leta 1915 pisala tržaška Edinost.

"Proglas Ljudske fronte Jugoslavije za volitve v ustavodajno skupščino," tako je na današnji dan leta 1945 Primorski dnevnik naslovil Tanjugovo poročilo iz Beograda.

»Danes, prav v času ko se končuje šestletna druga svetovna vojna, ko je komaj obmolknilo zadnje ubijalno orožje, podvzemajo najvažnejši korak v zgraditvi svoje obnovljene države: sklicujejo Ustavodajno skupščino.«

Planína je naselje v severovzhodnem delu Vipavskih Brd. Občnoimenski pomen slovenske besede planína je gora brez drevja, neporasla gora, kjer pasejo živino.

V Richmondu se je na današnji dan leta 1925 rodil skladatelj, pesnik in pedagog Gabriel Charpentier. V Montrealu je študiral klavir, izpopolnjeval pa se je v Parizu.


Zadnji prispevki