Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

14. marec: V Tolminu se je rodil publicist in politik Igor Tuta

false
Igor Tuta. Foto: primorski.eu

Na Dunaju je na današnji dan leta 1860 umrl gradbeni inženir in matematik Carl Ritter von Ghega. Življenjsko pot človeka, ki je bistveno spremenil tudi življenje v današnji Sloveniji, je tako strnil zgodovinar in poznavalec železnic Mladen Bogič.

Edinost je na današnji dan leta 1915 objavila tudi članek o Sporazumu med goriškimi in italijanskimi strankami. "Znano je, da se že delj časa propagira misel, da bi se vse nemške stranke združile. Sedaj pa prihajajo tudi iz laških vrst taki glasovi o sporazumevanju ljudske in liberalne stranke. Gorica je dala dober zgled in mi mu moramo slediti."

V Tolminu se je na današnji dan leta 1945 rodil publicist in politik Igor Tuta. Ob 20-i obletnici smrti očeta Venceslava, tigrovca, sta s sestro Vero izdala knjigo Cena za svobodo, v kateri sta izbrala očetova pričevanja o protifašističnemu boju.

Partizanski dnevnik je na današnji dan leta 1945 objavil izredno vojaško poročilo IX. koprusa, v katerem je poudarjeno, da je"sovražnik v teku meseca pričel ofenzivo na naše osvobojeno ozemlje, s katero skuša popolnoma uničiti ali vsaj onesposobiti naše sile za nadaljne ofenzivne operacije. Naše edinice so pod težkimi pogoji in pod navalom nadmočnega sovražnika sijajno vzdržale ofenzivo.«

Čentúr leži na manjšem slemenu, ki je del Pomjanskega hrbta, med Bavškim in čenturskim potokom. V Malem Čenturju so ostanki rimske utrdbe in pomembna arheološka najdišča. Rimska centuria je kraju tudi dala ime.

Duhovnik in skladatelj Stanko Premrl, glasbeni oče naše himne, je umrl na današnji dan leta 1965 v Ljubljani. Napisal je veliko cerkvenih skladb, med posvetnimi tudi več simfoničnih del in zborovskih skladb. Ob 30-i obletnici Premrlove smrti je o njegovem glasbenem opusu govoril Ivo Jelerčič.


Zadnji prispevki