Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

14.November: Na današnji dan leta 565 je umrl cesar Justinjan I. Veliki.

false
Foto:Justinjan I. Veliki, Vir: Wikipedia

V Carigradu je na današnji dan leta 565 umrl cesar Justinjan I. Veliki. Vodil je zmagovite vojne in tako v dobršni meri obnovil rimski imperij. Dal je zgraditi Hagio Sofio in objavil po njem imenovani zakonik.

»Boji v zraku nad Adrijo,« tako je komentirala tržaška Edinost pisanje časnika Neue Züricher Zeitung: "Nobeno mesto Evrope, ki ni ravno v strelski daljavi, se ni v vojni tako izpremenilo kakor Trst. Popolno prenehanje trgovine in prometa tekom 14 mesecev v pristaniškem mestu je povzročilo velike izpremembe. Po dolgih letih narodnih sporov in borb, je nastala sedaj doba blagodejnega miru."

Na Grmadi pri Trebnjem se je na današnji dan leta 1920 rodil teolog in slovenski metropolit Alojzij Šuštar. Po doktoratu v Vatikanu je dobra tri desetletja služboval v Švici, najprej v St. Moritzu, kasneje v Churu. Za ljubljanskega nadškofa in slovenskega metropolita je bil imenovan leta 1980. S svojo že pregovorno strpnostjo je bil aktiven sooblikovalec slovenske državnosti. Ob svoji 75-letnici je tako analiziral kmečko poreklo duhovništva:

Na današnji dan leta 1945 se je v Nurnbergu začelo sojenje nemškim nacističnim veljakom, ki so bili obtoženi vojnih zločinov.

V Ljubljani je na današnji dan leta 1980 umrl akademik, karikaturist, pisatelj in slikar Maksim Gaspari. Študiral je na Akademiji za likovno umetnost na Dunaju. Za svoje delo je leta 1953 prejel Prešernovo nagrado. Ob razstavi Gasparijevih del v Gorici je leta 2006 slikar in likovni kritik Ivan Žerjal povedal:

Sôlbicaje majhna hribovska vasica, obdana z veličastnim Kaninom na vzhodu, z Veliko in Malo Babo na desni, s Sartom na severu in z verigo Muzcev na jugu. Najstarejši zapis iz leta 1240 navaja ime Stulbica, tisti iz leta 1333 pa de Stulviza. Današnje italijansko ime je Stolvizza. Izhodiščno ime Stilbica je izpeljano iz besede 'stilba' v pomenu 'stopnice, lestev'.

Tosca je opera v treh dejanjih Giacoma Puccinija. Premierno so jo uprizorili na današnji dan leta 1900 v rimskem gledališču Costanzi.


Zadnji prispevki