Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

15.November: Na današnji dan leta 1865 se je rodila Lea Fatur.

false
Foto: Lea Fatur, Vir: Wikipedia

V Zagorju pri Pivki se je na današnji dan leta 1865 rodila pripovednica Lea Fatur. Pri 16-ih je objavila zgodbo Črni vitez in hudi grof, v samostojnih knjižnih izdajah pa so v dveh knjigah izšle Pravljice in pripovedke, Vislavina odpoved, Če burja trese cvet, Pšenica - najlepši cvet. Leta 2001 je izšel ponatis Dom dedov, zbirka povedk, pravljic in drugih spisov, ki jih je zbral profesor Silvo Fatur. Razkril je še eno podrobnost iz njenega opusa:

Na današnji dan leta 1915 se je za drugo bolgarsko armado v bitki za Ovče pole uspešno končala moravska ofenziva proti srbski vojski. Srbi so se morali umakniti na Kosovo, kjer so kmalu zatem kapitulirali.

Na Bledu se je na današnji dan leta 1925 rodil pisatelj in kipar Tone Svetina. Po invalidski upokojitvi se je posvetil pisanju. Roman Ukana je razvejan, psihološko utemeljen in dokumentiran opis dogajanja na Primorskem in Gorenjskem med drugo svetovno vojno. Iz starega orožja je izdeloval skulpture in o njih povedal:

"Aretiran slepar," tako je četrtkov Primorski dnevnik na današnji dan leta 1945 naslovil novico, ko je Zveza primorskih partizanov dala aretirati postopača Emilia Slivara, ki je po mestu in okolici v partizanski uniformi skušal z zvijačo izvabiti denar iz ljudi.

Solkán je staro naselje, nekdaj predmestje Gorice, danes Nove Gorice. Prvi zapis izhaja že iz leta 1001 in navaja ime Solikano. Furlansko se kraj imenuje Salcan, italijansko Salcano, obe imeni sta prevzeti iz slovenskega imena, to pa iz antičnega Silicanium, ki je morda izpeljano iz latinske besede silex v pomenu kremen, trda skala.

V londonskem gledališču Drury Lane so na današnji dan leta 1845 krstno uprizorili opero Williama Wallacea, Maritana.


Zadnji prispevki