Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

17. februar: Rodila se je zdravnica Pavla Jerina - Lah

false
Doprsni kipa dr. Pavle Jerina Lah Foto: Saša Dragoš, PN

V Borovnici se je na današnji dan leta 1915 rodila zdravnica Pavla Jerina - Lah. Po končanem študiju medicine se je v Ljubljani pridružila partizanom. Po njej so imenovali partizansko bolnišnico v trnovskem gozdu. Doktor Pavla, kot so jo imenovali, se je takole spominjala odhoda v partizane. Doktorici Pavli v spomin je Stanka Kovačič zapela Prinesi mi rože.

Pust je starodavna šega. V času krščanstva so praznik prestavili pred 40-dnevni predvelikonočni postni čas. Ta je premični cerkveni praznik, 47 dni pred veliko nočjo je pustni torek. Leta 2012 so izolski otroci prevzeli mestni ključ od župana Igorja Kolenca, o čemer je poročala Barbara Čepirlo.

Na vzhodni fronti so na današnji dan leta 1915 nemške in avstroogrske enote uspele zasesti središče Bukovine Czernowitz, od koder se je pred rusko zasedbo umaknila večina židovskega prebivalstva. V severozahodni Prusiji pa so nemške enote Rusom izrgale Memel.

"Obsežno obkoljevanje Sarajeva, Višegrad osvobojen, Zavezniška letalska ofenziva v razmahu", tako je Partizanski dnevnik na današnji dan leta 1945 povzel poročila z bojišč.

Bréžec pri Podgorju je opuščeno naselje štirih hiš na jugozahodnem robu podgorskega krasa, ki leži na pobočju pod strmo kraško stopnjo, tik nad železniško progo Kozina-Pulj. Ime kraja je pomanjševalnica občnega imena breg.


Zadnji prispevki