Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

17.Julij:Na današnji dan leta 1435 končana stoletna vojna med Francijo in Anglijo

false
Stoletna vojna med Francijo in Anglijo, Foto: Wikipedia

Stoletna vojna med Francijo in Anglijo se je začela leta 1340 in je pomenila vrsto poskusov angleških kraljev, da bi zavladali Franciji. Vojna se je končala na današnji dan leta 1435, ko so Francozi osvobodili Bordaux.

"Ofenziva naših čet pri Dnjestru in pri Sokalu. Na laški fronti topovski boji. Odbiti laški napadi v Dolomitih. Veliki francoski napadi v Argonih odbiti, tako je tržaška Edinost na današnji dan leta 1915 povzela poročila z bojišč prve svetovne vojne."

V Španiji se je na današnji dan leta 1936 začela krvava državljanska vojna. General Franco je zbral sile, ki so se uprle vladi ljudske fronte potem, ko je ta že izvedla agrarno reformo. Med prostovoljci je bilo veliko Primorcev, med njimi tudi Leopold Caharija, ki se je leta 1975 tako spominjal poti v Španijo:

V Potsdamu se je na današnji dan leta 1945 začela zadnja zavezniška konferenca v drugi svetovni vojni. Churchill, ki ga je zamenjal Attlee, Stalin in Truman so se dogovorili o priznanju sovjetske nadvlade v vzhodni Evropi, odkoder so preselili 10 miliijonov Nemcev. Sprejeli so pogoje za razdelitev Nemčije in Berlin razdelili na štiri zasedbene cone.

Na današnji dan leta 1975 so uspešno po prvem sovjetsko-ameriškem vesoljskem manevru spojili kapsuli Apollo 18 in Sojuz19. Nekaj ur kasneje sta si simbolično roki podala tudi člana posadke sojuza in apolla, Tom Stafford in Aleksey Leonov, nato pa so si z velikim navdušenjem izmenjali darila in dobrodošlico.

Kríž je vas na severnem robu Istre, ki leži okoli 10 kilometrov severozahodno od Trsta. V starih listinah se naselje prvič omenja leta 1252 kot villa Crucis in 1309 kot Sante Crucis. Občno ime krížje prevzeto prek starofurlanske besede krō(d)že, ta pa iz vulgarnolatinske crōcem, ki se je v jezikovnem razvoju razvila iz crux v pomenu 'križ' .

Glasbeni spomin nam bo danes obudil Slavko Osterc, ena najpomembnejših osebnosti slovenske glasbe 20-ga stoletja. Rodil se je na današnji dan leta 1895 v Veržeju.


Zadnji prispevki