Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

19.Junij:Na današnji dan leta 325 se je končal Nikejski koncil, ki ga je sklical cesar Konstantin Veliki

false
Konstantin Veliki, Foto:Wikipedia

Na današnji dan leta 325 se je končal znameniti Nikejski koncil, ki ga je sklical cesar Konstantin Veliki. Ariusa so obsodili zaradi herezije in sprejeli 20 kanonov cerkvene zakonodaje.

Radikalna manjšina jakobincev je na današnji dan leta 1790 dosegla odpravo dednega plemstva v Franciji, kar je povzročilo množično izseljevanje plemiških družin.

"Hvale vreden opomin goriških županstev," tako je sobotna Edinost na današnji dan leta 1915 pisala o prvi svetovni vojni na naših tleh: "Županstva so izdala poziv na prebivalstvo, naj se v slučaju, da bi sovražnik udrl v deželo, vede mirno in dostojno. Tako priporoča tudi „Novi čas" in mi se najtopleje pridružujemo temu priporočilu. Nebojevniki ne morejo z ničemer tako imponirati sovražniku in ga siliti k obzirnosti, kakor ravno z dostojanstvenostjo civiliziranih ljudi."

Ljudsko sodišče ni ukinjeno, tako je na prvi strani poročal torkov Primorski dnevnik na današnji dan leta 1945:« Predsedstvo Ljudskega sodišča za sojenje fašističnih zločinov, uradno zanika novico, ki so jo dajale nekatere oddajne postaje iz Italije glede razpusta Ljudskega sodišča v Trstu, ki bi ga bile baje odredile zavezniške vojaške oblasti.«

Jáneževo bŕdo kot manjše gručasto naselje stoji na odmaknjenem slemenu v severnem delu Brkinov. Prvo ime kraja je izpeljano iz osebnega imena Janež, ki je prevzeto iz srednjevisokonemškega Johannes, to pa iz hebrejskega jehohanan s prvotnim pomenom Jahve je milostljiv. Občnoimenski pomen besedo bŕdo je podolgovata in ne zelo visoka vzpetina ali hrib.

Za slovesno kronanje Karla X. je Gioacchino Rossini skomponiral opero Potovanje v Reims, oziroma Zlata lilija na libreto Luigija Balochija. Krstna uprizoritev je bila na današnji dan leta 1825 v pariškem italijanskem gledališču.


Zadnji prispevki