Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

19. maj: V Postojni ponovno postavijo spomenik Miroslavu Vilharju

false
Miroslav Vilhar je slovenski skladatelj, pesnik, dramatik, politik in časnikar. Osnovno šolo je obiskoval v Postojni. Foto: www.kraji.eu

Avstrijski nadvojvoda Karel je na današnji dan leta 1580 s tržaško škofijo podpisal pogodbo o prevzemu Lipice. Prisluhnimo odlomku slovesnosti ob štiristoti obletnici kobilarne in tedanjemu reporterju Vojku Krpanu.

Nadškof Anton Vovk, sicer Prešernov pranečak, se je rodil na današnji dan leta 1900 v Vrbi na Gorenjskem. Leta 1923 je v Ljubljani končal študij teologije in sprva služboval v Metliki in Tržiču, po koncu vojne pa je postal ljubljanski pomožni škof in leta 1961 ljubljanski nadškof. Leta 1952 so ga neznanci med potovanjem z vlakom v Novo mesto polili z bencinom in zažgali. Prisluhnimo odlomku Vovkove zahvale vernikom, ki jo je objavil Radio Vatikan.

"Na srednjem Poljskem se vrše dva dni sem srditi boji. Močne ruske sile, najbrž rezerve, ki so prišle preko Ivangoroda, so trčile ob naše čete, ki so prodrle preko Lysegore in Kamiene. Na francoskem bojišču je položaj stalen. Kakor se zdi, pričakujejo Angleži in Francozi v najbližjem času pomoči z druge strani," tako je tržaška Edinost na današnji dan leta 1915 povzela poročila z bojišč prve svetovne vojne.

Zaradi pritiskov zahodnih zaveznikov se je na današnji dan leta 1945 začel umik enot jugoslovanske armade s Koroške. Britanska zasedbena vojska je do konca meseca vrnila 10 tisoč petsto domobrancev in 600 civilistov.

Na današnji dan leta 1995 so v Postojni odkrili spomenik Miroslavu Vilharju, ki so ga leta 1906 prvič postavili, fašisti so ga leta 1941 uničili. O ponovnem odkritju je poročal Tomo Šajn.

Gorénje pri Divači je vasica s 124-mi prebivalci, ki leži na severnem vznožju hriba Gabričja, med cesto in železnico Divača - Sežana. Vzhodni del naselja se imenuje Guranja vas, zahodni pa Dulanja vas.

V Londonu se je na današnji dan leta 1945 v glasbeno izobraženi družini rodil kitarist in pevec Pete Townshend. S sošolci je že pri 15-ih ustanovil znameniti rock band The Who in z uspešnicami kot je My Generation dejansko postal glasnik svoje uporniške generacije.


Zadnji prispevki