Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

3. januar: Rodil se je gorski vodnik Anton Tožbar - Medved

anton tožbar medved  foto:primorci.si
Njegovo ime je postalo poznano po boju z medvedom, s katerim se je spopadel na lovu pod Planjo 25. aprila leta 1871. Preden je medved poginil, je Tožbarju odtrgal spodnjo čeljust in jezik. Foto: primorci.si

V Trenti se je na današnji dan leta 1835 rodil gorski vodnik Anton Tožbar - Medved. Znan je postal po svojem boju z medvedom na pobočju Planje nad dolino Belega potoka 24-ga aprila leta 1871. Medved mu je odtrgal spodnjo čeljust z jezikom vred, vendar je Tožbar preživel. Leta 1877 je bil prvi spremljevalec mladega Juliusa Kugyja, ko je ta prišel v Trento. Kasneje je Tožbar postal vodnik nemško-avstrijskega planinskega društva.

"Danes gre za bodočnost velikih narodov, za vse njih načrte in namere, in za usodo majhnih narodov. V potokih krvi se more potopiti poedinec, ne sme pa potopiti narod! Vse to ustvarja potrebo, da se narodno delo organizira." Tako je Edinost na današnji dan leta 1915 povzela s podobnim pozivom za Slovence članek vodje mladočeške stranke, dr. Karola Kramaža v novoletni številki Narodnih listov.

Danes se spominjamo prve urednice ženskega lista Slovenke. V Ljubljani je na današnji dan leta 1940 umrla učiteljica, pisateljica Marica Nadlinšek - Bartol. Po maturi se je zaposlila v Trstu, kjer je delala v čitalnici, Društvu Cirila in Metoda. V Ljubljanskem zvonu je objavljala črtice in leta 1898 izdala roman Fatamorgana. Zakaj je izdajala Slovenko, pa bo skušala odgovoriti Evelina Umek.

"Srditi spopadi kljub snegu in mrazu". Tako je Partizanski dnevnik naslovil povzetek vojnega poročila vrhovnega štaba narodnosovobodilne vojske in partizanskih odredov Slovenije: "Pri Mariboru sta bila uničena dva vlaka, zgorelo je 17 vagonov in 2 lokomotivi. Zaplenjena je bila znantna količina vojne opreme. Budimpešta je v plamenih".

Krajevno ime Ankaran izhaja iz latinskega rodovnega imena Ancharius in pomeni posest te osebe. V Toscani je kraj Ancharano. Kraj je bil naseljen že v rimski dobi. Z novim letom 2015 je Ankaran sedež 212. slovenske občine, zato prisluhnimo izjavi prvega župana Gregorja Strmčnika.


Zadnji prispevki