Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

8. december: Oddajati začne redni slovenski program Radia Trst.

false
Foto:Deželni sedež Rai, Foto: WikiMedia.org


Na današnji dan leta 1945 je po končani vojni vihri začel oddajati redni slovenski program Radia Trst. Ob 50-i obletnici je tedanji odgovorni urednik Filibert Benedetič povedal:

Na današnji dan leta 65 pred našim štetjem se je rodil rimski pesnik Horac z latinskim imenom Quintus Horatius Flaccus, ki velja za utemeljitelja rimskega klasicizma. V prvem ustvarjalnem obdobju je nastalo delo Satire - Sermones, v zreli dobi Ode oz. Carmina, iz njegovega zadnjega ustvarjalnega obdobja pa omenimo še knjigi Epistul in Ars poetica.

"Prvi skupni vojni svet entente," tako je na današnji dan leta 1915 Edinost naslovila novico iz Pariza: "Agence Havas javlja: Pod predsedstvom generala Joffra se je vršil včeraj dopoldne prvi vojni svet aliirancev. Udeležili so se ga: bivši načelnik ruskega generalnega štaba Žilinski, dalje general Porro in polkovnik Stefanovič kot zastopnika Italije in Srbije. Zastopani ste bili tudi Anglija in Belgija."

Učjá je znana kot nekdanji mejni prehod z Italijo, ki leži na poti iz Bovca in Žage v Rezijo. Vas je dobila ime po istoimenski reki, ki izvira na italijanski strani. V ozki in globoki soteski je izjedla pet korit. Prisluhnimo razlagi Marka Snoja, avtorja Etimološkega slovarja slovenskih zemljepisnih imen:

Na današnji dan leta 1865 se je v Hämeenlinnu rodil skladatelj Johan Julius Christian Sibelius, ki velja za najpomembnejšega finskega skladatelja. Kompozicijo in violino je študiral v Helsinkih, Berlinu in na Dunaju. Po vrnitvi na Finsko je predaval na konservatoriju v Helsinkih, zatem pa se je posvetil izključno komponiranju. Iz obširnega opusa omenimo sedem simfonij, simfonične pesnitve Finlandia in En saga ter Tapiola, suito Karelia in scensko glasbo Kuolema z znanim Žalostnim valčkom, napisanim leta 1903.


Zadnji prispevki