Trenutno se predvaja:
6. oktober 2017 ob 14:26Novice

110 let organiziranega lovstva v Sloveniji

Proslava bo jutri v Senožečah. Rdeča nit bo ugotavljanje značilnosti velikih zveri v naših gozdovih.
false
Foto: arhiv MMC RTV Slovenija

V Senožečah bodo jutri obeležili 110-letnico organiziranega lovstva v Sloveniji. Leta 1907 je bil - kot protiutež pronemško usmerjenemu Kranjskemu društvu za varstvo lova - ustanovljen Slovenski lovski klub. Ustanovitelji so želeli združiti vse slovenske lovce, razvijati narodno zavest ter dvigniti raven naravovarstva in strokovnosti v lovstvu. Danes je v Lovsko zvezo Slovenije povezanih 442 društev, ki štejejo 21.000 članov, vsako leto pa se jim pridruži do 700 novih članov, med katerimi je vse več žensk.

V 110 letih se je organizacija razvijala in takrat zastavljene cilje celo presegla. Direktor strokovnih služb pri Lovski zvezi Slovenije Srečko Žerjav trdi: "Lovska zveza Slovenije je brez vsakega dvoma daleč največja naravovarstvena organizacija v državi. To nekaterim zveni zelo čudno, vendar vedeti morate, da ne samo, da z lovom nismo iztrebili nobene živalske vrste v Sloveniji, nasprotno, doselili smo risa." Ker so videli, da se populacija nekaterih vrst - na primer ruševca, nevarno manjša, so že veliko preden je ogroženo vrsto zaščitil zakon, prepovedali lov nanjo. Osnovne prioritete organizacije pa so: "... biotska pestrost naše narave, uravnoteženost divjadi, velikih zveri in narave ..."

V okviru zveze delujejo številne dejavnosti, veliko pozornosti pa posvečajo izobraževanju in mladim. Na proslavi v Senožečah bodo med drugim predstavili sokolarsko zvezo, kinologijo in projekte Biotehniške fakultete o zvereh. Slednje bodo tudi rdeča nit prireditve. Predsednik organizacijskega odbora Andrej Sila: "V Sloveniji se izvajajo trije veliki projekti ugotavljanja naravnih značilnosti teh skritih živali naših gozdov. Gre za živali, ki pri ljudeh vzbudijo neko zanimanje, gre pa tudi za to, da je to območje podvrženo kar velikim problemom. V bistvu so te velike zveri tudi zavarovane živalske vrste."

Pri določanju odstrela pa lovci sami nimajo velikega vpliva.

Prispevek Sabrine Mulec:


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki