Trenutno se predvaja:
12. november 2017 ob 15:13Novice

Ali bo središče vinorodnih Brd ostalo brez gostinske ponudbe?

Na gradu Dobrovo so odpovedali gostoljubje vinoteki, najemnik restavracije na gradu odhaja, gostilna v vasi pa je zaprta že štiri leta.
Dvorišče gradu Dobrovo med finalom Lige prvakov (Juventus - Barcelona)
Grad Dobrovo. Foto: arhiv MMC RTV Slovenija


Vinoteka Brda, ki je na gradu Dobrovo skrbela za promocijo briških vinarjev, se bo prihodnje leto preselila v vilo Vipolže ali srednjeveško vasico Šmartno. Družba Grad GT, ki upravlja restavracijo in vinoteko v grajskem kompleksu, se je namreč odločila, da ne bo podaljšala pogodbe sedanjemu najemniku. Tudi restavracijo na gradu Dobrovo sedanji najemnik zapušča. Že vrsto let pa je brez najemnika tudi gostilna na Dobrovem. Nekateri se zato sprašujejo, ali bo središče vinorodne pokrajine ostalo brez gostinske in druge ponudbe.

Vinoteka Brda je nastala sredi leta 2000. Zamisel o prodajno-promocijskem središču so takrat podprli občina Brda in velik del najpomembnejših briških vinarjev, izbira kletnih prostorov gradu na Dobrovem pa je bila samoumevna. Na zadnjem občinskem svetu pa je svetnik Edbin Erzetič, ki je eden od skoraj 50 briških vinarjev - družbenikov Vinoteke, povedal, da je bil presenečen nad informacijo o prekinitvi najemne pogodbe.

Nadzorni svet družbe Grad DT, ki je v lasti Hita, kleti Brda in občine Brda, se je odločil, da ne bo podaljšal pogodbe, je pojasnil župan Franc Mužič: "Medtem bo občina iskala alternativno rešitev, o kateri že dolgo govorim. To je, da vinoteko preselimo v vilo Vipolže. Nekateri člani skupščine Vinoteke se s tem ne strinjajo. Oni bi radi šli na drugo lokacijo, predvsem so omenjali Šmartno, in občina se je že šla pogovarjat z lastniki določenih prostorov v Šmartnem, ki so primerni za vinoteko." Skupščina vinarjev, na kateri se bodo odločali o lokaciji nove vinoteke, naj bi bila v prihodnjih dneh.

Tudi sedanji najemnik restavracije, ki deluje na Gradu Dobrovo, odhaja z novim letom. Neuradno pa naj bi se za najem že zanimalo več gostincev. Tudi edina gostilna v samem središču Dobrovega sameva že več let. "Pogovarjamo se z novim kupcem gostilne 25. maj in iščemo variante, kako čim prej odpreti to gostilno, ki je že štiri leta zaprta. To je obveznost občine in župana in tu moramo iskati možnosti in rešitve,"
dodaja Mužič in poudarja, da je odveč strah, da bi središče vinorodnih Brd ostalo brez tovrstne ponudbe.

Nataša Uršič


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki