Trenutno se predvaja:
5. december 2017 ob 13:59Novice

Antolovičeva tožba zoper državo za SDH ni sporna

SDH: kadrovska komisija ne preverja, ali kandidat za nadzorniško funkcijo toži državo, preverja pa primere, kjer kandidat nastopa kot tožena stranka.
Predsednik nadzornega sveta Luke Koper Rado Antolovič pred vhodom v upravno stavbo podjetja. Foto: Tjaša Škamperle Foto: Radio Koper

Kadrovska komisija Slovenskega državnega holdinga ne preverja, ali kandidat za nadzorniško funkcijo toži državo, preverja pa primere, kjer kandidat nastopa kot tožena stranka. Če bi kandidata tožila država, bi to lahko kazalo na na njegovo potencialno odgovornost. Dejstvo, da je kandidat tožnik zoper državo, pa v ničemer ne zmanjšuje njegove primernosti za člana nadzornega sveta. Tak je odgovor Slovenskega državnega holdinga na vprašanje, ali jih je predsednik nadzornega sveta Luke Koper Rado Antolovič o vloženi tožbi na Sodišču na človekove pravice sploh obvestil.

Predsednica Združenja nadzornikov Irena Prijovič je dejala, da kadrovske komisije preverjajo, ali je kandidat v sporu, ki bi pomenil tveganje za opravljanje funkcije: "Tukaj gre za zgodbo, ki izhaja iz zasebne sfere posameznika. Na to se običajno vprašanja ne nanašajo, niti se ne pričakuje od posameznikov, da bi bili dolžni kaj takega razkrivati."

Kljub temu pa, pravi Prijovičeva, okoliščine iz zasebne sfere lahko vplivajo na ugled: "Delničarji so tisti, ki lahko glede na neko novonastalo dejstvo presojajo, ali je tak nadzornik primeren za opravljanje nadzorniške funkcije."

Antolovič je državo tožil zaradi izvršbe za neplačano preživnino. Je to okrnilo njegovo osebno integriteto? "Osebno lahko imam neko mnenje o tem, da se nekdo z zasebne sfere spusti v spor tako daleč, za relativno majhne zneske, vendar vezano na opravljanje nadzorniške funkcije v tem primeru ne vidim neke direktne povezave."

Predsednik nadzornega sveta je predsedniku uprave Luke Dragomirju Matiću na zadnji seji podelil ukor in opomin, kar pa ni pravna materija. "Nek ukor, opomin, ni nekaj, kar običajno uporabljamo v nadzorniškem besednjaku," je še dejala Prijovičeva.

Antolovič se na seje nadzornega sveta vozi iz Dubaja, predsedniku sveta delavcev je med drugim očital profesionalizacijo funkcije. Na vprašanja od petka ne odgovarja.

Prispevek Tjaše Škamperle:


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki