Trenutno se predvaja:
19. junij 2017 ob 18:16Novice

Arbitražno sodišče s sodbo o meji med Slovenijo in Hrvaško 29. junija

Predsednik Gilbert Guillaume bo razsodbo predstavil v Palači miru v Haagu med 14. in 16. uro, sodba pa bo objavljena tudi na spletnih straneh.
Člani arbitražnega sodišča za določitev meje med Slovenijo in Hrvaško. Vir: https://pca-cpa.org
Člani arbitražnega sodišča za določitev meje med Slovenijo in Hrvaško. Vir: https://pca-cpa.org

Arbitražno sodišče bo sodbo o meji med Slovenijo in Hrvaško javno objavilo 29. junija, so danes sporočili s Stalnega arbitražnega sodišča v Haagu. Predsednik Gilbert Guillaume bo razsodbo predstavil v Palači miru v Haagu med 14. in 16. uro, sodba pa bo objavljena tudi na spletnih straneh, so še sporočili iz Haaga.

Ob meji odločitev že težko pričakujejo

Odločitev bo zelo pomembna za ljudi, ki živijo ali delajo ob meji, ki jo bodo zdaj določili arbitri. Med njimi so tudi ribiči, ki so v zadnjem času pri delu pod hudim pritiskom. Poiskali smo nekaj mnenj o tem, zakaj je skrajni čas, da izvemo, kje poteka meja.

Mitja Sluga je ribič, ki je imel v minulih letih več bližnjih srečanj s hrvaškimi pomorskimi policisti, zato komaj čaka, da se vprašanje piranskega zaliva reši: "Kot ribič želim imeti dokončno narisano mejo, do katere se lahko spustim v ribolov, tako da ne bom imel več težav s policisti, saj jih imam v zadnjem času res veliko." Sluga meni, da bo po razglasitvi napeto, ne glede na odločitev: "Mislim, da bo napeto, ko se bo začela glavna ribiška sezona. To se ne bo rešilo kar tako." A prepričan je, da jih bodo slovenski organi zaščitili.

Profesor Fakultete za pomorstvo in promet Marko Pavliha pohvali dosedanjo umirjeno diplomacijo, da se do zdaj ni spustila na raven sosede, ki po njegovih besedah rožlja z vojaškimi ladjami. Poziva k enotnosti slovenske politike po razglasitvi sodbe: "Izjemno pomembno je, da slovenska politika in stroka trobita v isti rok: da je arbitražna odločba mednarodno pravo, ki zavezuje obe državi, in da Hrvaška nima pravice kar tako odstopiti od nje. Le tako lahko računamo na mednarodno podporo."

Izjemno pomembna bo odločitev tudi za prebivalce zaselkov južno od reke Dragonje, ki so bili prav zaradi nerešenega vprašanja o poteku meje že povod za nabiranje marsikatere politične točke.

Tjaša Škamperle, STA


Zadnji prispevki