Trenutno se predvaja:
11. oktober 2017 ob 13:44Novice

Brezposelni na Goriškem: s samo osnovno šolo, z visoko šolo in starejši

Na območnem zavodu za zaposlovanje je prijavljenih dobrih 3.300 ljudi, 600 manj kot pred letom. Skoraj polovica je starejših od 50 let. Tretjina jih ima osnovno šolo ali manj. Primanjkuje poklicno usposobljenih
Zadnji objavljeni podatek na straneh Zavoda za zaposlovanje

Zadnji objavljeni podatek na straneh Zavoda za zaposlovanje

Število registriranih brezposelnih se tudi na Goriškem - podobno kot v vsej državi - iz meseca v mesec znižuje. Tako jih je zdaj na novogoriški enoti Zavoda za zaposlovanje registriranih 3.362 ali 600 manj kot pred enim letom. Je pa to znižanje manjše od slovenskega povprečja. Goriška izstopa tudi po višjem deležu brezposelnih z visoko in najnižjo izobrazbo, zaposlitev pa zelo težko najdejo starejši od 50 let.

Starih 50 in več let je med brezposelnimi na širšem Goriškem približno 1.500. Visoko izobraženi 52-letni ekonomist, ki išče službo v prodaji ali komerciali, je povedal: "To, da sem delal že v različnih firmah in imam zelo veliko izkušenj na različnih področjih, je pri večini delodajalcev to prej ovira, kot prednost."

Število brezposelnih 50-letnikov in starejših se znižuje - tudi zaradi državnih subvencij. Direktorica novogoriškega Zavoda za zaposlovanje Vesna Petric Uran: "Preko spodbud za zaposlitev smo zaposlili okrog 150 oseb."

Ugodnejše je zaposlovanje mladih do 30 let. Nad slovenskim povprečjem pa je Goriška s krepko nad 600 brezposelnimi visoko izobraženimi, problem so tudi najnižje izobraženi, dodaja direktorica: "Tistih, ki imajo osnovno šolo ali manj, je 32,2 odstotka, okrog 1.100. To je res dosti."

Iščejo pa se tehnični poklici, predvsem v kovinarstvu, a tudi v drugih dejavnostih, našteva Marko Rondič iz ajdovske Obrtno-podjetniške zbornice: "V gostinstvu, prevozništvu, gradbeništvu, lesarstvu ni kadra, povsod primanjkuje delavcev." Zato se delodajalci poslužujejo najemanja delovne sile in zaposlovanja tujcev.

Daljši prispevek Valterja Preglja lahko poslušate prek povezave nad besedilom.


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki