Trenutno se predvaja:
18. maj 2017 ob 19:04Novice

Cimos je dokončno v lasti italijanske družbe TCH Cogeme

Družba TCH Cogeme je plačala 100.000 evrov, delnice Cimosa so bile nakazane na njen račun. Novi lastnik bo družbo najprej dokapitaliziral z 18,3 milijona evrov, do konca maja naj bi poplačal tudi večino obveznosti do bank.
Novinarska konferenca ob prenosu lastništva Cimosa. Z leve proti desni Gerd Rosendahl, Gino Berti, Lidia Glavina in Imre Balogh. Foto: Tjaša Škamperle
Novinarska konferenca ob prenosu lastništva Cimosa. Z leve proti desni Gerd Rosendahl, Gino Berti, Lidia Glavina in Imre Balogh. Foto: Tjaša Škamperle
Gino Berti, predsednik uprave družbe TCH Cogeme, je po novem tudi predsednik uprave Cimosa. Foto: Tjaša Škamperle

Gino Berti, predsednik uprave družbe TCH Cogeme, je po novem tudi predsednik uprave Cimosa. Foto: Tjaša Škamperle

Prodajni postopek za Cimos se je danes zaključil. Družba TCH Cogeme, ki je v lasti italijanskega sklada Palladio Finanziaria, je plačala kupnino v višini 100.000 evrov, delnice Cimosa so bile nakazane na novega lastnika. Ta bo družbo najprej dokapitaliziral z 18,3 milijona evrov, do konca maja naj bi poplačal tudi pretežni del njenih obveznosti do bank.

TCH Cogeme je omenjenih 18,3 milijona evrov za potrebe dokapitalizacije že nakazal na fiduciarni račun. Sredstva bodo delno namenjena obratnemu kapitalu za posodobitev proizvodnje in izboljšanje poslovanja ter upravljanja družbe, delno pa poplačilu bank. Pretežni del preostanka obveznosti do bank bo kupec predvidoma poplačal do konca meseca, ko bo Cimosu zagotovil svežo likvidnost v višini 15 milijonov evrov, so ključni akterji posla razkrili na današnji novinarski konferenci v Kopru.

"Cimos nima samo novega lastnika, ampak tudi strateškega partnerja," je poudaril glavni izvršni direktor Družbe za upravljanje terjatev bank Imre Balogh. Kot je dodal, bo to bo za Cimos tudi nov začetek.

Predsednica uprave Slovenskega državnega holdinga Lidija Glavina je poudarila željo, da se v Cimosu ohrani čim več delovnih mest. Ob zagotovljenem svežem kapitalu italijanskega partnerja verjame, da bodo Cimosovi kupci tudi nadaljevali sodelovanje s koprsko družbo.

Predsednik uprave TCH Cogeme Gino Berti je napovedal, da bo prioriteta zdaj zagotoviti nova naročila. Kot je dodal, bo potrebna tudi reorganizacija podjetja, kar bo terjalo svoj čas. V naslednjih treh letih bo TCH v Cimos po Bertijevih napovedih vložili dodatnih 50 milijonov evrov. Obenem bo sedež nove poslovne skupine v Kopru. "Reorganizacija skupine še ni končana," je še pojasnil Berti, ki bo hkrati tudi novi predsednik uprave Cimosa, dosedanji predsednik uprave Gerd Rosendahl pa ostaja član uprave. Kot je dodal Berti, je vse odvisno od pridobivanja naročil, ni pa postregel s konkretnimi številkami, prav tako še ni uspel govoriti s predstavniki sindikata.

Skupaj s TCH bo Cimos predstavljal globalno močno skupino, pa je ocenil Rosendahl. "Imamo vse možnosti za uspeh," je dodal.

DUTB po Baloghovih besedah ostaja glavni upnik Cimosa in s tega vidika bodo tudi nadalje podpirali koprsko družbo. V prihodnjem tednu bo sledil podpis poravnave med hrvaškim in slovenskim ministrom Goranom Marićem in Zdravkom Počivalškom glede tožbe hrvaške slabe banke DAB zoper Cimos, pri čemer bo DUTB plačal sedem milijonov evrov. "To je končni sporazum z DAB," je poudaril Balogh.

STA / spletno uredništvo


Zadnji prispevki