Trenutno se predvaja:
17. maj 2017 ob 20:46Novice

Dan uradne prodaje Cimosa

Na skupščini družbe bodo uradno prenesli lastništvo z DUTB na finančni sklad Palladio.
Cimos
Foto: arhiv MMC RTV Slovenija

Cimos bo danes tudi uradno prodan italijanskemu skladu Palladio Finanziaria. Nanj bo na skupščini preneseno lastništvo. Kupnina, ki od konca aprila čaka na posebnem računu, bo prešla na Družbo za upravljanje terjatev bank, ki je prodajni postopek vodila. Popoldne bo nove lastnike mogoče vprašati, kakšni so njihovi načrti z družbo, ki v Sloveniji, na Hrvaškem,v Bosni in Hercegovini ter Srbiji zaposluje več kot 4000 ljudi.

Današnji finale, torej prenos lastništva z večinskih lastnikov, države in bank na italijanski sklad, se bo zgodil osem mesecev po tem, ko so v Kopru že podpisali kupoprodajno pogodbo. V tem času se je zgodilo veliko preobratov, iz omare so začeli padati okostnjaki. Nerazrešeni postopki s hrvaško slabo banko so prodajo zavlekli oziroma jo ogrozili, tako da so Italijani dvakrat sporočili, da se iz postopka umikajo. Minister Počivalšek jih je ocenil kot neresne, država je pripravila nekakšen plan B, a Palladio iz Kopra pravzaprav nikoli ni odšel.

Delničarji bodo danes med drugim potrdili odstop štirih nadzornikov. Dva nadzornika, ki ju je predlagal svet delavcev, ostajata. Med njimi je Ivan Likar. Ocenjuje, da se prisotnost Italijanov v Cimosu že pozna: "Po deponiranju kupnine se stari in novi lastniki nekako lažje dogovarjajo in pripravljajo se že novi posli."

Ali bo novi lastnik najprej zamenjal upravo, še ni znano, Likar pa meni: "Glede na rezultate, ki so, bi jaz, če bi bil lastnik, zadržal to vodstvo. Tudi v nadzornem svetu sta bila predsednik in podpredsednik Nemca. Videlo se je, da se je iskalo povezave z BMW-jem, Mercedesom in drugimi na nemškem trgu."

Glavni izvršni direktor TCH Cogeme Gino Berti je oktobra dejal, da bodo Cimosu po končani transakciji za podporo in spodbuditev načrtovanih naložb za posodobitev proizvodnje ter za dokončanje prestrukturiranja zagotovili 20 milijonov evrov svežega kapitala.

Prispevek Tjaše Škamperle:


Zadnji prispevki