Trenutno se predvaja:
12. oktober 2017 ob 09:42Novice

Državni svet še vedno mikaven - predvsem za župane

S temi volitvami državljani neposredno nimamo nič, saj državne svetnike volijo elektorji. Tudi primorske občine se v teh dneh intenzivno ukvarjajo s tem, saj morajo kandidate in elektorje določiti do 22.oktobra.
false
Mesec dni po volitvah predsednika države bodo volili člane Državnega sveta iz lokalnih skupnosti. Foto: Youtube

22 članov Državnega sveta je predstavnikov lokalnih interesov, izvolijo jih elektorji, te pa občinski sveti. S Primorske bodo v Državni svet izvoljeni 4 predstavniki. In tu se začne matematika, dogovarjanje in lobiranje za glasove elektorjev.

Njihovo število je odvisno od velikosti občine. V Slovenski Istri praviloma zmaga kandidat koprske, saj ima ta kar 11 elektorjev, Ankaran enega, Piran in Izola po 4. Za tretji mandat državnega svetnika se zanima župan Boris Popovič, piranski kandidat je direktor Okolja Alen Radojkovič.

Zanimivo bo v kraških občinah. Vse še niso potrdile kandidatov, večina bo to na sejah storila v teh dneh. Nekdanji postojnski župan Jernej Verbič ne bo več kandidiral, na mizi elektorjev bosta verjetno imeni podžupana Stanka Markovčiča in Pavla Hevke.

Pivški in sežanski župan Robert Smrdelj in Davorin Terčon sta nam potrdila, da sta vložila kandidaturi. Občinski svet v Ilirski Bistrici bo današnji izredni seji izbral tri elektorje in kandidata. Spomnimo, da na zadnjih volitvah zaradi nepravilnosti niso glasovali.

Tomaž Horvat in Uroš Brežan, ki sta že sedaj predstavnika Goriške in Posočja, želita v Državnem svetu delovati še pet let. Čeprav mnogi menijo, da gre za brezzobega tigra, si te funkcije želijo mnogi. Državni svetniki med drugim prejemajo mesečni pavšal za delo z volilci.

Tjaša Škamperle


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki