Trenutno se predvaja:
13. avgust 2017 ob 02:42Novice

Kako toplo naj bo v javnih prostorih?

Težave z neprimernimi temperaturami imajo kdaj tudi v okoljih, v katerih jih ne bi pričakovali ali jih ne bi smelo biti.
Klimatska naprava, ohladitev, ventilator
Foto: BoBo

Letos smo imeli že štiri izrazite vročinske vale in ker poletja še ni konec, ne moremo izključiti še kakega. Učinek sonca in visokih temperatur lahko v naravnem okolju vsaj nekoliko ublažita senca in voda, v zaprtih prostorih pa klimatske naprave, a so te pogosto na udaru kritike. Tudi zanje velja, da jih je treba uporabljati po pameti.

Dogaja se, da imajo težave z neprimernimi temperaturami tudi v okoljih, v katerih jih ne bi pričakovali ali jih ne bi smelo biti. To se je pripetilo tudi izolski urgenci. Ljudje so se pritoževali, da jih zebe. Enako velja za nekatere trgovine. V želji, da bi bilo strankam čim bolj prijetno, ponekod pretiravajo s hlajenjem, tudi na škodo zaposlenih. Poslovodja ene od živilskih trgovin v središču Kopra pojasnjuje, da je poleti pri njih po internih aktih najnižja dovoljena temperatura 24 stopinj. Prav nasprotno naj bi bilo v mestnih in primestnih avtobusih ob obali. Potnika iz notranjosti države sta namreč v pismih bralcev javno potožila, da je v njih neznôsno vroče, da naprave delajo ali pa tudi ne. Iz družbe Arriva Dolenjska in Primorska so sporočili, da je s hlajenjem v njihovih avtobusih vse v redu, da so pregledali klimatske naprave in da so brezhibne. Dodali so, da je v poletnih mesecih, ko zunanja temperatura doseže 35 stopinj ali več, težko ohladiti notranjost avtobusov, sploh majhnih, ki se ustavijo in odpirajo vrata na vsakih nekaj sto metrov.

In kakšna naj bi bila primerna temperatura v prostoru? Specialist medicine dela, prometa in športa, Jadran Kleibencetl: "Težko je govoriti o številkah. Mogoče je najboljše, da ni prevelika razlika – mogoče pet stopinj ali šest. Seveda pa, če ohlajujemo prostor na 20 ali na 22 stopinj, je resnično brez potrebe." Prenizke temperature predstavljajo problem tako v zdravstvenem kot ekološkem smislu. V prostorih, v katerih je več ljudi, pa naj bo temperatura, ob upoštevanju zdravega razuma, stvar dogovora, še dodaja Kleibencetl.

Prispevek Jasne Preskar:


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki